Čeští obchodníci mohou přijímat karty prostřednictvím mobilu

Kreditní karty, ilustrační foto

Kreditní karty, ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto
Platba kartou (ilustrační foto)
3
Fotogalerie

Čeští a slovenští obchodníci mohou ode dneška přijímat platební karty pomocí aplikace v mobilním telefonu. Aplikaci, která mění mobil v platební terminál pro přijímání karet, spouští světová jednička v platebních technologiích Global Payments ve spolupráci s Českou spořitelnou a kartovými asociacemi Visa a Mastercard. Firmy o tom dnes informovaly na tiskové konferenci.

Lidé se podle statistiky Global Payments během loňské jarní koronavirové krize naučili více platit kartou a tento trend přetrvává. V roce 2019 utratili Češi tímto způsobem 189 miliard korun. Loni, navzdory opatřením proti pandemii, zaplatili nakupující kartou zboží za 198 miliard korun, což je nárůst o pět procent. Průměrná částka činila loni 680 korun. I nyní, kdy jsou obchody zavřené, lidé stále platí kartou za jídlo a nutné životní potřeby asi 400 milionů korun denně. Loni touto dobou to bylo téměř 600 milionů korun.

"Plnohodnotnou aplikaci spouštíme jako první ve střední Evropě, nikdo jiný dosud stejné řešení na trh neuvedl. Chceme tím reagovat na vzrůstající zájem o placení kartou," uvedl generální ředitel Global Payments Igor Žganjer.

Aplikace, která nese název GP tom, umožní obchodníkům přijímat platby kartou svým mobilním telefonem místo klasického terminálu. Funguje na všech telefonech s operačním systémem Android 8 a vyšším a NFC čipem.

Platba přes GP tom je jako u klasického terminálu, platby kartami mohou obchodníci přijímat kdekoliv, kde je signál. Transakce do 500 korun není podle pravidel karetních asociací nutné potvrzovat PINem, nad tuto částku si aplikace potvrzení vyžádá u plastových karet. Platbu zpracuje Global Payments a peníze přijdou obchodníkovi na účet druhý den po provedení transakce. Aplikaci lze doplnit o pokladní systémy.

Vzhledem k tomu, že účtenka se odesílá sms, e-mailem nebo přes QR kód, není GP tom určen pro supermarkety s velkým množstvím zákazníků. Podle autorů aplikace je vhodný třeba pro taxikáře, kurýry, půjčovny vodáckého vybavení, řemeslníky, trhovce, lékaře nebo menší prodejny.

Aplikaci GP tom je možné si stáhnout si z Google Play, jakmile obchodník s Global Payments uzavře smlouvu o akceptaci karet.