Člověk v tísni: Schválená novela insolvenčního zákona dlužníkům neuleví

Exekuce

Exekuce Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
exekuce
Bankrot (ilustrační foto)
exekuce
5
Fotogalerie

Člověk v tísni pomáhá i lidem, kteří se ocitnou v dluhové pasti. Aktuálně upozorňuje, že novela insolvenčního zákona se nepovedla a lidem, jejichž dluhy jsou nesplatitelné, nepomůže.

V Česku je v běhu asi 4,7 milionů exekucí, které jsou vedeny vůči necelým 900 tisícům lidí. Podle odhadů Člověka v tísni, která ročně pomáhá s řešením dluhů téměř dvěma tisícům lidí, je u nás přibližně pro 600 tisíc lidí jedinou cestou, která jim umožní návrat do normálního života, oddlužení. Jejich dluhy jsou totiž nesplatitelné.

Tuto situaci měla řešit novela insolvenčního zákona, jejímž původním smyslem bylo umožnit oddlužení právě i těm, kteří nyní nezvládnou uhradit 30 procent pohledávek. Bohužel se tak nestalo, konstatuje Daniel Hůle, který se touto problematikou zabývá.

V Česku se ohledně exekucí a dluhů obecně roztočil obrovský byznys. Některým vymahačům a exekutorům v něm jde kumulovaně o desítky miliard korun, o které rozhodně nebudou chtít přijít,“ dodává Hůle.

Novelu teď čeká schvalování v Senátu. Pokud by jím v současném znění prošla, problém předlužení v Česku zůstane nevyřešen, tvrdí Člověk v tísni.