Dálniční známka v Rakousku 2023/2024: Cena, platnost, kde ji koupit

Dálniční známka v Rakousku (ilustrační foto)

Dálniční známka v Rakousku (ilustrační foto) Zdroj: ČTK

Chystáte se v zimě na hory autem do Rakouska? Nebo už dokonce plánujete dovolenou na příští léto? Připravte se, že cesta k jižním sousedům se vám mírně prodraží. Stejně jako v jiných státech Evropy se ani Rakousko nevymyká a od příštího roku zvyšuje ceny za některé dálniční známky. Navíc zavádí stejně jako Česká republika novinku - jednodenní dálniční známku. Kde je koupit a na kolik vás letos i v příštím roce dálniční známky v Rakousku přijdou?

V tomto článku se dozvíte:

Jaké má Rakousko typy dálničních známek?

Rakousko má v současné době tři druhy dálničních známek pro osobní vozidla, a to:

  • na 10 dní 
  • na dva měsíce 
  • roční viněta

V příštím roce navíc Rakousko zavádí stejně jako ostatní státy Evropské unie jednodenní kupon. Stejnou novinku oznámila nedávno i Česká republika, kde bude kupon k dispozici od 1. března 2023 a zaplatíte za něj 200 korun. Změny platná pro všechny členské státy platí od března příštího roku na základě nové směrnice.

Rakouská dálniční známka 2023: Aktuální cena

Platnost kuponuVozidlo do 3,5 tunyMotocykly
10 dní9,90 eur5,80 eur
2 měsíce29,00 eur14,50 eur
Rok96,40 eur38.20 eur

Pokud plánujete k motocyklu připojit postranní vozík, tak je to stále považováno za motocykl. Naopak pokud máte tříkolku, tak už potřebujete dálniční známku pro vozidlo do 3,5 tuny.

Mýtné za průjezd tunelů a průsmyků

Vedle dálničních známek se na rakouských silnicích vybírá na vybraných místech dodatečné mýtné. Sazby se pohybují v rozmezí od 6 do 12,50 eur a konkrétně se jedná o tyto:

  • A 9 Pyhrn : Bosruck tunel, Gleinalm tunel
  • A 10 Tauern : Tauern tunel, Katschberg tunel
  • A 11 Karawanken : Karawanken tunel
  • A 13 Brenner
  • S 16 Arlberg : Arlberg tunel

Jejich kompletní přehled včetně cen naleznete také na webových stránkách ASFiNAG.at, které jsou i v českém jazyce.

Rakouská dálniční známka 2024: Cena a zdražení

Již zmíněná novinka v podobě jednodenní známky bude stát 8,60 eur (cca 210 Kč). Zdražení čeká v případě 10denní známky, a to o 1,60 eur na 11,50 eur (cca 280 Kč). Naopak mírně zlevní dálniční známka na 2 měsíce, a to o 10 centů na 28,90 eur (cca 706 Kč). Cena za roční kupon zůstane na ceně 96,40 eur (cca 2355 Kč).

Platnost kuponuVozidlo do 3,5 tuny (2023)Vozidlo do 3,5 tuny (2024)
1 den-8,60 eur
10 dní9,90 eur11,50 eur
2 měsíce29,00 eur28,90 eur
1 rok96,40 eur96,40 eur

Dálniční známka v Rakousku: Kde ji koupit

Dálniční známku platnou pro Rakousko lze koupit buď fyzicky na benzinkách v pohraničí nebo pak přes oficiální webové stránky ASFiNAG.

Nákup dálniční známky online

Při nákupu digitální dálniční známky online si dávejte pozor, ať ji koupíte s dostatečným předstihem. Jako soukromý spotřebitel máte totiž právo na odstoupení od smlouvy. Proto je dálniční známka koupená on-line platná až od 18. dne po zakoupení. Jestliže jste podnikatel, tak odstoupení od smlouvy odpadá a digitální známku lze využít hned.

Při koupi online zadáváte do systému nejdříve délku platnosti kuponu a právě jestli jste soukromá osoba nebo podnikatel. Následně uvedete SPZ, na kterou bude dálniční známka vázána a zemi registrace a typ vozidla. Nakonec uvedete, od kterého data by měla dálniční známka platit a uhradíte.

Nákup dálniční známky v obchodě

Pro rok 2023 je v Rakousku kromě elektronické viněty možno na obvyklých prodejních místech zakoupit i klasickou dálniční nálepku. Buď je nabízí většina místních čerpacích stanic, případně je můžete koupit ještě v České republice na některé z příhraničních benzinových stanic nebo jsou i v některých směnárnách.

Platnost dálniční známky: Kdy vám končí?

Elektronická dálniční známka na dva měsíce či deset dní platí ode dne, kdy si zvolíte, aby platila. Když si tedy zvolíte, že desetidenní známka má první den splatnosti 19. listopadu, tak platí dalších devět kalendářních dnů do 28. listopadu včetně. Zakoupená dvouměsíční dálniční známka s platností od 19. listopadu bude platit do 19.ledna.

Roční digitální dálniční známka platí v závislosti na datu zakoupení maximálně 14 měsíců, konkrétně od 1. prosince předchozího roku do 31. ledna následujícího roku včetně. 

Jak si ověřit platnost dálniční známky?

Jestliže si nejste jistí dobou platnosti, můžete si ji zjistit. Ověření platnosti je možné čtyřmi způsoby:

  • Přihlásit se do zákaznického účtu nebo do aplikace ASFiNAG, pokud jste známku kupovali online.
  • Na webových stránkách evidenz.asfinag.at zadáte registrační značku vozidla. Zobrazí se vám ale jen platnost právě platných produktů. Pokud tedy známky ještě platná není nebo už její platnost vypršela, nezobrazí se.
  • Telefonicky v ASFINAG Service Center na čísle 0800 400 12 400 nebo +43 1 955 1266.