Evropská komise umožní zvýšení objemu lázeňských voucherů

Lázně Darkov

Lázně Darkov Zdroj: profimedia.cz

Lázeňský resort Údolí Bratrouchov
Lázeňský resort Údolí Bratrouchov
Lázeňský resort Údolí Bratrouchov
Lázeňský resort Údolí Bratrouchov
Ilustrační foto
6
Fotogalerie

Sezóna dovolených vrcholí a řada lidí se pravděpodobně chystá strávit volno v Česku. Na podporu lázeňství přišlo Ministerstvo pro místní rozvoj s lázeňskými vouchery, o které je od počátku spuštění programu obrovský zájem.

K datu začátku srpna si lidé vygenerovali více než 119 tisíc poukázek z celkového počtu 250 tisíc. Rezervovaných pobytů pak bylo přes 24 tisíc, zatímco uplatněných voucherů pouze 2 857.

Na stránkách webu kudyznudy.cz je uveden seznam lázní, v nichž je možné voucher uplatnit. Řada lázeňských zařízení však vouchery záhy po rozjezdu programu přestala přijímat. Důvodem může být vyčerpání podpory de minimis, ale také obchodní rozhodnutí konkrétního zařízení.

V rámci dosavadního režimu de minimis bylo možné v jednom lázeňském zařízení uplatnit vouchery v celkové hodnotě přibližně 200 tisíc eur, po notifikaci Komise se objem na jedny lázně zvýší čtyřnásobně. Celkové množství voucherů zůstává stejné. Na lázeňské poukazy má Ministerstvo pro místní rozvoj vyčleněné finanční prostředky ze státního rozpočtu ve výši jedné miliardy korun.

Podmínky získání slevy ve výši čtyř tisíc korun

Slevu čtyři tisíce korun je možné uplatnit pouze jednorázově, pokud zákazník v lázních stráví alespoň šest nocí a absolvuje minimálně pět léčebných procedur. Lázeňský voucher může uplatnit pouze dospělý člověk, který má na území České republiky trvalý pobyt a je pojištěn u české zdravotní pojišťovny. Slevu může uplatnit i důchodce. „Plátcem pojistného za zdravotní pojištění je totiž v případě důchodců stát,“ upřesnila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Podpora se vztahuje na pobyty realizované do konce letošního roku. Ministryně pro Klára Dostálová se ale nechala slyšet, že v případě nevyužití celého objemu přidělené podpory lze s Evropskou komisí diskutovat možnost prodloužení rámce i na příští rok.

Na webu kudyznudy.cz si klient vygeneruje slevový voucher, jehož kód sdělí lázním při rezervaci pobytu. Sleva ve výši čtyř tisíc korun mu bude při ukončení pobytu odečtena ze závěrečné platby v případě, že naplní stanovené podmínky – tedy stráví v lázních šest po sobě jdoucích nocí a absolvuje minimálně pět lázeňských procedur.

Podpora lázeňství

Lázně si po spuštění programu často stěžovaly na složitost procesu uplatňování a proplácení voucherů. Uplatněnému poukazu musí totiž přidělit identifikátor, zdokladovat pobyt a následně požádat o proplacení stát. „Chceme, aby administrace byla co nejjednodušší, aby se peníze dostaly k lázním co nejrychleji. Následná kontrola všech údajů bude probíhat od stolu,“ uvedl k tomu šéf sekce podpor Státního fondu podpory investic Martin Klouda.

V rámci mediální kampaně mají být tuzemská lázeňská zařízení propagována i v zahraničí. „Kampaň na naše lázeňská zařízení cílíme i na okolní státy. Nyní je to aktuálně Německo a Rakousko, záhy se rozjede kampaň také na Slovensku, Polsku a ve Velké Británii,“ řekl ředitel agentury CzechTourism Jan Herget.