Finanční správa spouští online dražby

Finanční úřad

Finanční úřad Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Rekordní dražba triptychu Francise Bacona Tři studie Luciana Freuda v newyorské aukční síni Christie's.
Finanční úřad.
Ilustrační foto
Peníze
5
Fotogalerie

Majetek zabavený daňovým dlužníkům se dražil i v minulosti, nově se bude dražit i v kyberprostoru.

Mezi způsoby vymáhání daňových nedoplatků patří i daňová exekuce prodejem movitých a nemovitých věcí. Finanční správa draží jak movité věci včetně automobilů, tak stavby, byty či pozemky dlužníků. Dražby byly dosud realizovány jen klasickým způsobem, tedy za osobní účasti dražitelů v dražební místnosti finančního úřadu, to se ovšem od září mění.

Webové dražby (berňák jim říká „APED“) rozjíždí v pilotním provozu středočeský „finančák“, najdete je zde. Od ledna příštího roku by se měly přidat ostatní krajské finanční úřady. Uživatelský účet si budou moci zřídit jak osoby fyzické, tak osoby právnické.

Pro zřízení uživatelského účtu zájemce o elektronické dražby je nutná registrace v aplikaci a její jednorázové ověření na územním pracovišti finančního úřadu. Uveřejnění nabídky prvních elektronických dražeb lze očekávat v průběhu září 2019, zájemci tak budou mít možnost si před termínem konání dražby s dostatečnou časovou rezervou založit uživatelský účet.

Průběh elektronických dražeb bude možné sledovat i bez zřízení uživatelského účtu. Přehled všech dražeb v rámci ČR na webových stránkách bude i nadále zachován, obsahovat bude jak dražby klasické, tak elektronické.