Jak na první online aukci vozů: Přinášíme tipy profesionálních dealerů

Zdroj: Shutterstock

Poslední roky stoupá trend nákupu vozů v online aukcích. V aukci totiž máte přístup k autům z celé Evropy a navíc je získáte za výhodné ceny. V článku vám poradíme, co od internetové aukce čekat a jak se na ni připravit.

Online aukce vozů je bezpochyby vzrušující záležitost a v nabídce narazíte na skvělá auta. Je však třeba držet nervy na uzdě a nenechat se strhnout ke zběsilému přihazování. Jak se připravit na první aukci?

Zkušení obchodníci preferují rozum před emocemi

Je úplně přirozené, že vás ovládají emoce a jakmile se vám něco zalíbí, sáhnete i hlouběji do peněženky. Co však odlišuje zkušené obchodníky od běžných kupujících, je fakt, že se řídí racionálními argumenty.

  • Rozmyslete si, co chcete
    Sháníte auto s benzínovým motorem, snadnou údržbou a v přijatelné cenové hladině? Pak si dopředu vytipujte 3 modely, které budete v aukci hledat.
  • Nenechte se unést
    Pokud se vám v nabídce zalíbí vůz, který jste neměli v plánu kupovat, zodpovězte si otázky: „Potřebuji ho? A jestli ne, zvládnu ho se ziskem prodat?“ Jakmile na jednu otázku odpovíte ano, k nákupu máte zelenou.
  • Aukce není soutěž
    Dopředu si stanovte cenový strop za daný vůz a ten nepřekračujte. Pamatujte, že se nejedná o soutěž – zběsilá snaha vyhrát vede jen k nevýhodné koupi. V nabídkách jsou navíc tisíce vozů, a když nekoupíte tento, zadaří se vám jindy.
  • Mějte dostatek peněz na účte

Radost z vyhrané aukce umí zhatit nedostatek peněžních prostředků. Je rozhodně snazší mít peníze připravené a po úspěšné aukci je obratem poslat, než sčítat zůstatky na všech účtech a doufat, že to vyjde. 

Zvolte prověřeného poskytovatele služeb

Ještě, než se do aukce pustíte, prostudujte si web aukčního portálu. Je přehledný, líbí se vám a má v nabídce dostatek vozů? Podívejte se například na stránky společnost Adesa, za kterou mluví vynikající zákaznické reference.