Paliva v Česku zdražila o dvě desítky haléřů, benzin je za 30,5 koruny

Pohonné hmoty dál zdražují

Pohonné hmoty dál zdražují Zdroj: Profimedia.cz

Pohonné hmoty zdražily v Česku v uplynulém týdnu o dvě desítky haléřů. Cena benzinu Natural 95 stoupla od minulé středy o 22 haléřů na 30,48 koruny za litr a cena nafty o 21 haléřů na 29,52 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. V uplynulých týdnech ceny stagnovaly, nebo rostly jen o jednotky haléřů.

Podle analytiků bude růst cen u tuzemských čerpacích stanic pokračovat i v nejbližších týdnech. „Ceny pohonných hmot by měly v nejbližších dvou týdnech mírně růst. Poté mohou začít klesat, pokud se nevyhrotí situace na Blízkém východě,“ řekl ČTK hlavní analytik BH Securities Martin Vlček. Růst cen ropy, který je hlavním důvodem současného zdražování, se podle něj zastaví.

Méně optimistický je analytik Finlord Boris Tomčiak. „V nejbližším týdnu předpokládáme další růst cen pohonných hmot až o 20 haléřů na litr. Cena ropy Brent vyskočila nad 62 dolarů za barel a je možné, že v listopadu bude atakovat i více než 65 dolarů za barel,“ uvedl. Ropa podle něj zdražuje především kvůli informacím, že na listopadovém zasedání kartelu OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu) se s největší pravděpodobností schválí prodloužení limitu na její těžbu.

Z jednotlivých regionů mají nejvyšší průměrné ceny paliv stejně jako před týdnem Praha a Vysočina. Praha má z celého Česka nejdražší benzin, řidiči koupí ve městě litr v průměru za 31,08 koruny. Vysočina má zase nejdražší naftu s 30,25 koruny za litr.

Benzin se dostal kromě Prahy nad 31 korun už právě jen na Vysočině, kde stojí 31,02 koruny. Nafta stojí přes 30 korun kromě Vysočiny také v Praze, kde přijde na 30,19 koruny, a v Plzeňském kraji, kde stojí 30,09 koruny.

Nejlevnější je naopak benzin v Ústeckém kraji a nafta v Královéhradeckém kraji. Litr Naturalu 95 koupí motoristé v Ústeckém kraji za 30,02 koruny a litr nafty v Královéhradeckém kraji za 29,05 koruny.