Počet e-shopů v Česku loni stoupl o 3100 na 46 600

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Počet internetových obchodů v Česku loni vzrostl o 3100 na 46.600 e-shopů. Zároveň se o dvě pětiny na 14.140 zvýšil počet obchodů nabízejících možnost osobního vyzvednutí zboží. Vyplývá to z údajů srovnávače Heureka.cz.

Zákazníci si však v současnosti mohou vybrat téměř z 25 000 výdejních míst po celé republice. Po Praze s 5159 výdejnami je největší počet výdejních míst v Jihomoravském (2757) a Moravskoslezském (2728) kraji.

Obliba výdejních míst koresponduje také s tím, jakým způsobem Češi v e-shopech nejčastěji platí. "Když už si lidé zboží vyzvedávají osobně, často nechají na výdejní místo i samotnou platbu. Platba na odběrném místě spolu s platbou zboží na dobírku mají shodně 30 procent," uvedl ředitel Heureky Tomáš Braverman. Kartou on-line platí 25 procent lidí.

Stále největší podíl na nákupech online má elektronika s 36 procenty, i když její celkový podíl každoročně slábne. Po elektronice je nejsilnějším segmentem na internetu vybavení pro dům a zahradu (15 procent) a díky vstupu významných hráčů také segment s oblečením a módou (devět procent).

Největší objem peněz utratili Češi na internetu za zboží značky Samsung, na druhém místě stojí Apple a na třetím LG. Nejvyhledávanějším produktem uplynulého roku se na Heurece stal mobilní telefon Xiaomi Redmi Note 7. Nejdražší prodanou položkou v Heureka Košíku byla televize LG za bezmála 119 000 korun.

Podle Asociace pro elektronickou komerci loni Češi na internetu utratili 155 miliard korun, tedy o 15 procent meziročně více. Letos by měl objem nákupů růst o dalších deset až 15 procent.