Pohonné hmoty opět zdražily, benzin o desítky haléřů

Benzín

Benzín Zdroj: profimedia.cz

Pohonné hmoty v České republice opět zdražily a dostaly se tak na úroveň z poloviny letošního ledna. Výrazněji se od minulé středy zvýšila cena benzinu Natural 95, který motoristé v současné době natankují v průměru za 31,62 koruny za litr, což je o 69 haléřů více než před týdnem. Průměrná cena nafty od té doby stoupla o devět haléřů na 31,58 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Paliva zdražují od poloviny února, předtím čtvrt roku zlevňovala.

Nejdražší pohonné hmoty jsou na Vysočině, kde benzin vyjde na průměrných 32,35 koruny za litr a nafta na 32,27 koruny za litr. Přes 32 korun se ceny paliv dostaly ještě v Praze a benzin tuto hranici překročil také v Plzni.

Naopak nejlevnější natural je v Královéhradeckém kraji, tamní čerpací stanice jej nabízí v průměru za 31,13 koruny za litr. Nejnižší cena nafty je v Jihočeském kraji, kde se v průměru prodává za 31,08 koruny za litr.

Analytici předpokládají, že v příštím týdnu pohonné hmoty zdraží o dalších 20 až 30 haléřů za litr. "U nafty je bude zdražování pomalejší, na úrovni několika haléřů. Cena ropy Brent v uplynulém týdnu mírně stoupla téměř na 70 dolarů za barel," uvedl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Analytik Czech Fund Lukáš Kovanda doplnil, že benzin poprvé od 30. října loňského roku překonal cenu nafty. Dramatické zdražení benzinu z posledního týdne považuje spíše za jednorázový výkyv než signál nadcházejícího prudkého zdražování.

"V nadcházejícím týdnu tedy lze očekávat další zdražování pohonných hmot. Cena benzinu poroste rychleji než cena nafty, což je dáno koncem zimní sezony, kdy byla po naftě větší sháňka z důvodu silnější poptávky po topné naftě," uvedl dále Kovanda.

Podle analytika BH Securities Štěpána Křečka českým řidičům nepomáhá ani slabá koruna. "V průběhu středy koruna vůči dolaru sice mírně posílila, ale stále se pohybuje poblíž svých čtyřměsíčních minim. Slabá koruna prodražuje dovoz. Klíčovými položkami dovozu jsou přitom ropné produkty a surová ropa," dodal Křeček.