Pohonné hmoty v Česku zlevnily na nejnižší cenu od konce dubna

Benzín

Benzín Zdroj: profimedia.cz

Benzín
2
Fotogalerie

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu zlevnily, a dostaly se tak na nejnižší cenu od konce letošního dubna. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla od minulé středy o šest haléřů na 32,89 koruny za litr a cena nafty o čtyři haléře na 31,99 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků začne během aktuálního měsíce cena pohonných hmot v Česku mírně růst.

Ceny pohonných hmot vytrvale klesají zhruba od přelomu května a června. Benzin i nafta od té doby zlevnily přibližně o osm desítek haléřů. "Během srpna je však třeba počítat s mírným zdražováním pohonných hmot v ČR z titulu oslabování koruny vůči americkému dolaru, v němž se ropa obchoduje," uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

"Koruna ve středu večer středoevropského času oslabila vůči dolaru do blízkosti svého více než dvouletého minima, na více než 23,20 koruny za dolar," doplnil. Už v následujícím týdnu proto podle něj stoupne cena pohonných hmot na tuzemských pumpách o zhruba pět haléřů na litr.

Podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka byl vývoj cen pohonných hmot v Česku v posledních dvou měsících do určité míry odpoutaný od vývoje na trhu s ropou a na měnovém trhu. "Pod vlivem konkurence dochází ke snižování marží a koncových cen na čerpacích stanicích. V průběhu srpna se však situace pravděpodobně otočí a pohonné hmoty přestanou zlevňovat," uvedl Křeček.

Nejdražší v Česku jsou nadále pohonné hmoty v Praze, kde řidič koupí litr benzinu v průměru za 33,33 koruny a litr nafty za 32,61 koruny. Naopak nejnižší jsou ceny v Jihočeském kraji, kde benzin stojí 32,38 koruny a nafta 31,38 koruny.