Pohonné hmoty v uplynulém týdnu dál o haléře zdražily

Benzín

Benzín Zdroj: profimedia.cz

Pohonné hmoty v Česku za uplynulý týden znovu zdražily, tentokrát o haléře. Cena benzinu Natural 95 stoupla o šest haléřů na 30,75 koruny za litr a nafta je od minulé středy dražší o čtyři haléře, řidiči ji nyní v průměru tankují za 31,47 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Paliva zdražují od poloviny února, předtím čtvrt roku vytrvale zlevňovala.

"Pohonné hmoty v Česku v minulém týdnu opět zdražily, avšak v menším rozsahu než v týdnech předchozích. Zmírňování zdražování pohonných hmot však tentokrát nepředznamenává zvrat trendu. Jak benzin, tak nafta budou v Česku zdražovat i nadále. Důvodem je pokračující vzestup cen ropy na světových trzích," uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Připomněl, že například severomořská ropa Brent letos podražila o více než 27 procent a nyní se prodává za nejvyšší cenu od loňského listopadu. "Bezprostředním důvodem zdražení ropy je nejrapidnější pokles amerických zásob této suroviny od loňského července. Americký ropný export je blízko svého historického maxima, zatímco dovoz ze Saúdské Arábie citelně poklesl a dodávky z Venezuely do USA zcela ustaly," dodal Kovanda.

"V nejbližším týdnu předpokládáme další mírný růst cen benzínu i nafty o několik haléřů. Nicméně větší zdražování zatím nehrozí. Cena ropy Brent v uplynulém týdnu stagnovala na úrovni 67 dolarů za barel. Česká koruna vůči americkému dolaru mírně zhodnotila," sdělil analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček upozornil, že nafta je u pump stále dražší než benzin, což nebývá úplně běžné. "S příchodem jara by se měla snížit poptávka po topné naftě, což se projeví sbližováním cen nafty a benzinu. V následujícím týdnu lze očekávat, že ceny pohonných hmot budou v řádu haléřů dále narůstat. Pumpaři doprodávají levnější zásoby a postupně je nahrazují mírně dražšími. Roli přitom hraje přechod ze zimních pohonných hmot, které obsahují speciální nemrznoucí příměsi," dodal.

Nejdražší pohonné hmoty jsou v Praze a na Vysočině. V metropoli vyjde litr benzinu na průměrných 31,51 koruny a litr nafty na 32,14 koruny. Na Vysočině je natural o haléř dražší, naopak diesel o haléř levnější. Přes 31 korun platí řidiči za benzin ještě ve Středočeském, Plzeňském, Jihomoravském a Olomouckém kraji, nafta v žádném jiném regionu více než 32 korun nestojí.

Naopak nejlevnější je benzin v Ústeckém kraji, kde za něj řidiči v průměru zaplatí 30,18 koruny za litr. Nejnižší cenu nafty opět vykazuje Jihočeský kraj, a to průměrných 31,01 koruny za litr.