Nepřeplácejte zbytečně povinné ručení. Pojistku si nechejte přepočítat

Je opravdu nutné se i na krátké vzdálenosti přesouvat autem?

Je opravdu nutné se i na krátké vzdálenosti přesouvat autem? Zdroj: Česká spořitelna

Dieselová auta
2
Fotogalerie

Podle serveru ePojisteni.cz nemají pojistky na auta přizpůsobené svým reálným potřebám statisíce řidičů. Ti tak zbytečně platí každý rok o tisíce korun více, než by museli.

Třeba u havarijního pojištění se totiž pojistné vypočítává z aktuální ceny vozu. Každý rok přitom automobil ztratí na své hodnotě minimálně 10 procent ceny, v následujících letech pak pojistka začíná být pro klienta nevýhodná – po čtyřech letech je o zhruba 30 procent předražená.

Trh se vyvíjí aktualizace pojistné smlouvy se tak vyplatí i u povinného ručení. „Například za povinné ručení na Škodu Octavia lze zaplatit 1 055 korun, ale i 15 724 korun ročně. Ještě větší rozdíly panují u havarijního pojištění, kde si zákazníci sjednali smlouvu za 200 korun ročně, ale i za 19 024 korun. Tyto příklady jsou přitom z reálných smluv,“ vysvětluje David Holý z ePojisteni.cz.

Kolem tisícovky tak zaplatí řidič jezdící s nízkoobjemovým motorem, s více než 15 lety bez nehod a nízkým pojistným krytí. Druhý případ pak ukazuje řidiče bez zkušeností, s objemnějším motorem, vysokým pojistným krytím a například připojištěním na čelní sklo. Takový řidič na stejném modelu vozu zaplatí i 15 tisíc korun ročně.

Chcete výhodné pojištění právě pro vás? Konkrétní nabídku pojišťoven si můžete porovnat zde

Množství faktorů ovlivňujících cenu nebo neznalost dostupných možností vede k tomu, že řidiči často platí za zastaralé smlouvy, popřípadě uzavírají nové, nevýhodné. K tomu, aby získali nejlepší nabídku pojištění, řidiči stále více využívají internetové srovnávače. „Ty jim umožňují téměř okamžitě srovnat cenu za produkt a získat rychlou informaci, jaká bude cena,“ říká Martin Podávka ze společnosti Partners. Aby se mohl zákazník objektivně rozhodnout, je ale podle něj důležité, aby srovnávače poskytovaly informaci nejen o ceně, ale i o kvalitě srovnávaných produktů a porovnávaly porovnatelné.

Pokud se chystáte na aktualizaci pojistky, vězte, že s datem, ke kterému byla uzavřena, operuje pojišťovna jako s datem výročí pojistné smlouvy. Přibližně dva měsíce před tímto dnem je ideální doba pro případnou výpověď smlouvy a nahrazení jinou, lepší.