Propad životního pojištění. Na vzestupu je neživotní

Byty

Byty Zdroj: profimedia.cz

Škoda auto
Byty
Ilustrační foto
Byty
Byty
7
Fotogalerie

V minulosti rostl zájem o životní pojištění. V souvislosti s ekonomickým oživením nastala v roce 2013 změna. Začali růst výdaje domácností a s nimi i neživotní pojištění. Tento trend přetrvává doteď.

Zatímco zájem o životní pojištění je od roku 2013 na ústupu, odlišný vývoj je u neživotního pojištění. V roce 2014 byl meziroční nárůst částky pojistného o 3 316 mil. korun, v roce 2015 to bylo o 6 799 mil. korun více a v roce 2016 částka vzrostla o 6 731 mil. korun.

Co tento stav zapříčinilo?

Na vysvětlení propadu zájmu o životní pojistky můžeme najít mnoho hypotéz. Odborníci za tím vidí vliv daňové politiky, regulaci provize pojišťovacích zprostředkovatelů nebo úroveň poradenství či způsob prodeje. Možné je i to, že klienti jsou přesyceni a ztrácí se tak v nabídkách pojišťoven. Faktem ale zůstává, že oživení ekonomiky v ČR v roce 2013 výrazně přispělo ke zvýšení výdajů na konečnou spotřebu.

Rostly výdaje na investice do dopravních prostředků

S nákupem nových automobilů pochopitelně stoupl zájem o pojistné. „Celkový podíl předepsaného přímého hrubého pojistného v této kategorii představoval v letech 2014 až 2016 přibližně jednu čtvrtinu celkového objemu předepsaného přímého pojistného v oblasti neživotního pojištění. Další významný podíl pojistného, také téměř čtvrtinový, připadl na pojištění v případě požáru a ostatních škod na majetku,“ uvádí měsíčník Statistika&My.