Chcete si na dovolené užít adrenalin? Pozor na výluky v pojištění

..

.. Zdroj: Shutterstock

Dovolená není jen o odpočinku na pláži. Spousta z nás chce vyzkoušet i něco nového, odvézt si domů zážitky. To je samozřejmě v pořádku. Dejte si ale pozor, co všechno kryje vaše cestovní pojištění a co je za příplatek.

Mnoho resortů nabízí širokou nabídku různých sportovních aktivit. Mezi nejčastější patří šnorchlování, jízda na koni nebo velbloudovi, vodní lyžování, rafting, atd. Ne všechny tyto sporty máte ale kryté v základním cestovním pojištění. Spousta těchto aktivit je za příplatek v rámci rizikových sportů. Nebo nejdou vůbec pojistit.

„Doporučuji si před odjezdem naplánovat, které aktivity budete na své dovolené provozovat. V případě, že uvažujete o provozování rizikových sportů, ale nejste si ještě na sto procent jistí, je dobré si je připojistit dopředu. Některé pojišťovny neuznávají dodatečně sjednaná pojištění v místě cílové destinace, tedy ze zahraničí. Brání se tak případným pojistným podvodům – tedy že pojištění je sjednáno až po pojistné události,“ vysvětluje Filip Hubený, analytik neživotního pojištění Broker Consulting.

Sportovní aktivitu sice můžete provozovat jen chvíli, ale i během pár minut se může něco přihodit, a pokud máte špatně nastavené pojištění, pojišťovna odmítne plnit. V případě, že se bude jednat o vážnější zranění a bude nutná hospitalizace, operativní zákrok či převoz do vlasti, jedná se o náklady v řádu statisíců až milionů korun. A ty pak zaplatí zraněný.