Průzkum: Vyhýbání se svým splátkám Češi odsuzují, jako rozumný dluh vidí hypotéku

Lákají investice do dluhopisů i vás?

Lákají investice do dluhopisů i vás? Zdroj: ČTK

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Podle třetiny respondentů průzkumu společnosti KRUK Česká a Slovenská republika je vyhýbání se závazkům podvod, který by měl být potrestán. Vyhýbání se závazkům odsuzují především starší a vysokoškolsky vzdělaní lidé.

Bezmála tři čtvrtiny respondentů (72 procent) považují existenci neuhrazených závazků (prodlení s úhradou splátek) za problém, který je nutné rychle vyřešit. Pouze 3 procent dotazovaných vnímají takovou situaci jako zcela běžnou a 9 procent vidí neuhrazené závazky jako malý problém, který se snadno vyřeší.

Neuhrazené platby vidí jako zcela normální či jen malý problém častěji lidé mladší 34 let, se základním vzděláním, zaměstnaní na smlouvu o dílo či dohodu o provedení práce nebo osoby samostatně výdělečně činné.

Za rozumné důvody k úvěru či půjčce považují respondenti především nutnost provedení opravy poruchy v bytě (63 procent). Za nejméně rozumné účely půjček považují respondenti nákupy dárků, dovolené nebo předplatného mobilních či televizních služeb.

„Až třetina dotazovaných uvádí jako rozumný důvod k zadlužení nutnost splácet spotřebitelské půjčky či leasing automobilu, 42 procent pak úhradu splátek hypotéky. Půjčky na splácení jiných závazků ale vyvolávají spirálu zadluženosti, ze které je velmi problematické a také nákladné vystoupit,“ dodává Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti Kruk.

Za urgentní považují Češi především závazky vůči úvěrovým společnostem, se splácením naopak nespěchají v případě půjček od rodiny a přátel nebo dluhů na poplatcích za mobilní telefon či připojení k internetu.