Rostou ceny nemovitostí i potravin. Klesají ceny pohonných hmot

potraviny

potraviny Zdroj: istockphoto

V Česku roste inflace. V červnu stouply spotřebitelské ceny o 2,3 procenta. Což bylo více než průměr Evropské unie. Inflaci v současnosti ovlivňují rostoucí ceny potravin. Velmi rychle zdražují i nemovitosti. Na rozdíl od pohonných hmot. Jejich ceny naopak klesají. Informoval o tom Český statistický úřad.

„Rychlý růst cen nemovitostí je nejvýznamnější inflační jev současné doby, respektive posledních dvou až tří let. Meziroční nárůst těchto cen dosáhl v prvním čtvrtletí hodnoty 12,8 procenta. Posunul tak Česko na první místo v EU,“ konstatuje předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

V Evropské unii byl průměrný meziroční růst cen nemovitostí v prvním čtvrtletí na 4,5 procentech. U nás se ceny bytů zvyšovaly od roku 2000 už potřetí. Zvyšování jsme mohli pozorovat v letech 2003 před vstupem do EU, v roce 2008 v souvislosti s realitním boomem v mnoha evropských zemích.

Nynější fáze růstu se datuje až do roku 2014. Od tohoto roku ceny nemovitostí rostou a překračují historická maxima. Zapříčinil to růst ekonomiky a optimistická očekávání a dále také nízké úrokové sazby u hypoték.

Nejdráže je v Praze

Nejvyšší jsou ceny nemovitostí v hlavním městě. „Ceny bytů v hlavním městě mezi lety 2000 až 2015 vzrostly o 135 procent a ceny rodinných domů o 65 procent.

Podepsal se na tom mimo jiné nesoulad mezi nabídkou a poptávkou. Nejlevnější byty se prodávají v Ústeckém kraji, kde v uvedeném období stouply jejich ceny o 52 procent. Nejlacinější rodinné domy, jejichž ceny se však zvýšily o 58 procent, jsou k mání v Kraji Vysočina,“ potvrzuje Jiří Mrázek, ředitel odboru statistiky cen ČSÚ.

Ceny potravin

Meziročně se ceny potravin zvedly o 5,4 procenta. Nejvíce jsme zdražování zaznamenali u mlékárenských výrobků, konkrétně o 12,2 procenta. „Z dlouhodobého hlediska je vývoj cen potravin podobný jako trend celkové inflace. Ceny potravin však podléhají cyklickým výkyvům, které mají tří- až čtyřletou periodicitu. Ta se projevuje hlavně u mléka a mléčných nebo pekárenských výrobků,“ komentuje Jiří Mrázek.

Pohonné hmoty jsou na tom dobře

V roce 2014 nastal prudký pokles cen ropy a zastavil se až začátkem loňského roku. V roce 2016 tak byly ceny pohonných hmot téměř shodné s rokem 2000.