Rostoucí oblibu plateb kartou hlásí i malé prodejny na vesnicích

platební karta

platební karta Zdroj: profimedia.cz

Platební karty Mastercard
Kreditní karty
Klávesnice, ilustrační foto
Online platba
Online platba
6
Fotogalerie

Počet bezhotovostních plateb roste i v malých prodejnách potravin. Podíl karetních transakcí dosahuje třiceti procent. Oproti situaci před pěti lety se jedná o trojnásobně vyšší hodnotu.

Podíl plateb kartou činí v Česku 33 procent. Jejich celkový počet pak dlouhodobě roste. Jak ukazují data Sdružení pro bankovní karty, za první tři čtvrtletí loňského roku jich v Česku bylo přes 784 milionů, meziročně se tak jednalo o více než pětinový nárůst.

Popularita platebních karet se výrazně ukazuje i u nákupů potravin. V posledních letech je přitom toto řešení čím dál populárnější i u menších prodejen na venkově. Zatímco před pěti lety byl v některých prodejních sítích podíl okolo 10 procent, nyní je výrazně vyšší.

„Registrujeme v současnosti třicetiprocentní podíl plateb kartou. Očekáváme další růst i v budoucnu a tím i výhodnější podmínky ze strany provozovatelů platebních karet,“ řekl předseda maloobchodního Družstva CBA Roman Mazák.

Za nárůstem stojí prý především zavedení regulace mezibankovních poplatků při platbě kartou, která vstoupila v platnost koncem roku 2015. Díky ní mohou být při tomto typu placení uplatňovány poplatky maximálně do výše 0,3 procenta celkové částky.