Trend on-line nákupů je stále více na vzestupu

...

... Zdroj: Shutterstock

Na nákup choďte zásadně najedená!
muž, nákupní košík, nákupy, supermarket
...
Desetileté dítě by mělo zvládnout i nákup
5
Fotogalerie

Největší nadšence do on-line nákupů najdeme ve Spojeném království a v USA. 16 procent lidí zde nakupuje přes internet více než jednou týdně. My jsme na nákupy opatrnější.

V České republice počet lidí nakupujícíh častěji než jednou týdně dosahuje 9 procent. Alespoň jednou za měsíc si on-line nákup dopřeje sedm z deseti Čechů (65 procent). Čísla vycházejí ze studie How do you prefer to pay, která je další verzí mezinárodního průzkumu ING Bank zaměřeného na mobilní bankovnictví.

Evropský průměr

Průzkum ukázal, že podle statistik Češi nakupují podobně jako průměrný Evropan. 67 procent Evropanů on-line nakupuje, ať už zboží nebo služby, alespoň jednou měsíčně. 10 procent lidí v Evropě dokonce nakupuje víckrát než jednou týdně. Oproti tomu 26 procent méně než jednou za měsíc. 7 procent on-line nenakupuje vůbec, protože nechce, nemůže nebo neví, jak často.

Jak za zboží a služby platíme

„Při fyzickém nákupu v kamenné prodejně probíhá 92 procent plateb v Evropě kartou či v hotovosti. On-line mají zákazníci vícero možností. Na vzestupu jsou služby jako Paypal, který využívá pro on-line transakce až 12 procent Čechů. V celé Evropě je Paypal o poznání populárnější, jeho služby využívá až 32 procent Evropanů. Česká republika vyčnívá v oblibě plateb na dobírku. Této možnosti využívá až 37 procent Čechů, čímž se Česká republika řadí na druhé místo za Rumunsko (46 procent). Evropský průměr činí 11 procent. Kartou Češi platí v průměru asi 37 procent všech nákupů on-line (evropský průměr je 42 procent),“ uvádí průzkum.

Jak jsme na tom s platbou v hotovosti

V hotovosti platíme stále docela často. V posledním týdnu v kamenném obchodě platilo v hotovosti 37 procent dotázaných. Tímto číslem jsme se zařadili k evropskému nadprůměru. Evropský průměr je 32 procent. Největší oblibu platby v hotovosti ale mají Němci (48 procent). Kreditní nebo debetní kartou zaplatilo v kamenných obchodech až 56 procent Čechů, čímž se blíží k evropskému průměru 60 procent.