Zimní dovolená: V průměru stojí čtyřčlennou rodinu přes 25 tisíc korun

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Třetina Čechů plánuje zimní dovolenou strávit na lyžích. 4 z 10 Čechů hádají, že je bude dovolená stát víc než loni. Ukázal to výzkum Equa bank.

Na lyžovačku zamíří každý pátý Čech na Slovensko nebo zůstane v Čechách, 13 procent vycestuje do Rakouska, Itálie a Švýcarska.

Kolik zaplatíme

Podle odhadů Čechů bude zimní dovolená stát v průměru 25 600 korun. „Průzkum ukázal, že v průměru Češi utratí za plánovanou dovolenou stejně, jako za poslední zimní dovolenou. Přesto se jedná o značný zásah do jejich rodinného rozpočtu. Třetina Čechů na tuto dovolenou musí spořit i několik měsíců. Polovina dotazovaných pak náklady hradí z běžných měsíčních příjmů,“ uvedl Ondřej Hák, ředitel produktů a rozvoje obchodu Equa bank.

Češi investují nemalé peníze i do lyžařského vybavení. Letos si chce nové koupit každý třetí. V průměru za něj utratí 13 500 korun. 12 procent z nás si vybavení na lyže nekupuje, ale půjčuje.

Zimní dovolená lehce podraží

Ceny v horských střediscích se zvednou jen mírně. Většinou o 5 procent. Nejlevněji čtyřčlennou českou rodinu vyjde dovolená v České republice. Pobyt na českých horách se dá pořídit od 18 tisíc korun, za skipasy pak čtyřčlenná rodina vydá o 5 procent více než loni, kdy průměrná cena šestidenního skipasu pro čtyřčlennou rodinu začíná na 10 tisících korun.

Lehce podraží také Rakousko. I zde se ceny skipasů zvýší o 5 procent. Cena týdenního skipasu začíná pro čtyřčlennou rodinu na 18 700 korun.

Nejen na hory

Neznamená to ale, že bychom zimní dovolenou trávili jen na sněhu. Najdou se mezi námi i milovníci tepla. Celých 16 procent Čechů ji hodlá strávit na plážích některého z celoročně teplých moří. Přibližně 9 procent z nich zamíří do bližších dovolenkových destinací, jako jsou Egypt nebo Spojené arabské emiráty, 6 procent pak dává přednost plnohodnotné exotice ve vzdálených zemích, jako jsou Kuba či Dominikánská republika apod.