Podnikejte udržitelně. Jak můžete pro svou firmu získat dotaci na fotovoltaiku?

Fotovoltaika šetří firmám náklady i energetickou stopu

Fotovoltaika šetří firmám náklady i energetickou stopu Zdroj: ELFETEX, spol. s r.o.

Soukromý sektor je v pořízení vlastní fotovoltaiky dlouhodobě podporován dotačními tituly, zejména programem Nová zelená úsporám. Získání podpory ale není odepřeno ani firmám, které tak mohou významně snížit svou energetickou závislost a současně s tím přispět ke společné cestě za čistším ovzduším.

Dotace pro podnikatelské subjekty běží průběžně už několik let. V roce 2023 přichází další změny a rozšíření možností, jak čerpat veřejné peníze a pořízení celého systému výroby energie ze slunečního záření.

Patříte právě k těm firmám, které na dotaci dosáhnou?

O možnosti získání dotace na fotovoltaiku z programů určených pro firmy rozhoduje několik kritérií. V první řadě jde o rozsah podniku – malé a střední mohou čerpat až 65 % resp. 55 % celkových způsobilých výdajů, u velkých pak činí maximum 45 %. Absolutní výše podpory může být v rozsahu 500 000 až 200 000 000 Kč. Podmínky dotace na fotovoltaiku vždy také podle konkrétního klíče zohledňují region, ve kterém dojde k její instalaci.

Je podstatné říct, že čerpání je možné na základě hned několika souběžně zveřejněných výzev a programů. Některé z nich, jako je například Modernizační fond nebo Nové obnovitelné zdroje v energetice – RES+, jsou ale určeny jen firmám s licencí pro podnikání v energetických odvětvích. Pokud vás zajímají podmínky dotace na fotovoltaiku pro firmy, které nepůsobí v tomto oboru, pak je třeba se porozhlédnout jinde:

  • Energetický management – EFEKT III
  • Úspory energie – OP TAK
  • Zlepšení energetické účinnosti v podnicích – ENERG

Termíny podání žádostí jsou dané, nepropásněte tak svou příležitost

Jako u všech ostatních vyhlášených výzev jsou i ty v roce 2023 vázané na konkrétní termíny. V letošním roce je možné žádat o dotaci do 30. listopadu. K ukončení projektu – fakticky tedy k jeho realizaci a řádnému zprovoznění – musí dle podmínek dojít do 30. 11. 2025.

Aby bylo možné vše stihnout v požadovaných termínech, musí realizace probíhat podle plánu bez zbytečných zádrhelů v instalaci a v dodávkách materiálu či nutných komponent. Právě v takové chvíli se ukáže výhoda spojení se společností Elfetex, spolehlivým distributorem prvků a příslušenství pro FVE, který disponuje i potřebným týmem odborných pracovníků. Díky tomuto spojení můžete svou firmu vybavit novou fotovoltaikou v nejkratším možném čase a s odpovídajícím odborným zázemím.