Chcete řešit nenadálou finanční nouzi? Nebankovní půjčky jsou čím dál více populárnější

Zdroj: dotFOX s.r.o.

Nebankovní půjčky jsou často probírané téma. Někteří o nich nechtějí ani slyšet, natož aby si je sjednali, pro jiné ale představují jedinou možnost, jak získat úvěr. Jsou nebankovní půjčky skutečně takové zlo? Mohou být vůbec někdy dobrým řešením?

I ten perfektně naplánovaný rozpočet prostě někdy nemusí vyjít a neočekávaná situace může potkat kdekoho. V takovém případě může být finanční injekce jediným řešením. Nebankovní půjčky jsou pak dobrou alternativou k mnohdy složitému a časově náročnému sjednání úvěru u tradičních bank.

Bez doložitelného příjmu se úvěr těžko hledá

Nebankovní instituce nemusí být nutně zlo, často hodí záchytné lano, které pomůže z prvotního průšvihu. Stále jsou totiž procesy vyřizování úvěru u klasických bank pro mnoho lidí téměř nezvladatelné a nedostupné. Jakmile neodpovídáte běžnému finančnímu profilu, máte smůlu. Bez pravidelného a doložitelného příjmu neuspějete.

Přitom občas je potřeba pro utišení nenadále situace jen malé mikropůjčky, která je splacená v řádech týdnů či několika málo měsíců. Nezbytné je ale vědět, zda jste schopni dluh splatit, ať vás nebankovní půjčka nedostane do ještě větších finančních potíží.

dotFOX s.r.o.

Neberte první, co se namane. Jak porovnat půjčky na trhu?

Nebankovní trh prošel v průběhu svého působení velkou proměnou, v rámci regulace činnosti jsou poskytovatelé pod drobnohledem České národní banky, která i nebankovní společnosti vede k odpovědnému půjčování.

Důležitou roli ale hrají i samotní žadatelé, kteří by neměli nechat nic náhodě. Sjednat si ledabyle v nouzi první úvěr, co se namane, nemusí být šťastné řešení. Pomoci k tomu ale může online srovnávač, který vám na internetu porovná důležité parametry půjčky. Kromě úrokové sazby je dobré zohlednit také výši půjčky nebo dobu splatnosti. Nejdůležitějším parametrem je RPSN, tedy roční procentní sazba nákladů, která zohledňuje kromě samotného úroku i veškeré poplatky spojené s vyřízením, čerpáním a splacením úvěru. Jakmile RPSN výrazně převyšuje základní úrok, zbystřete. Znamená to, že zaplatíte nemalé peníze na poplatcích.

dotFOX s.r.o.

Rychlé řešení nenadálých finančních potíží nabízí i banky

Peníze potřebujete, ale do nebankovních půjček se pouštět nechcete? Pak je tu ještě jedno řešení, a to kontokorent. Ten lze získat už v řádech pár tisíců korun, a obvykle je na splacení dlužné částky zhruba jeden měsíc.

Alfou omegou je ale v tomto případě běžný účet s bankovní historií. V případě, že máte konto u banky už nějaký ten pátek a že vám na něj chodí pravidelný příjem, potom budete mít pravděpodobně ve svém internetovém bankovnictví kontokorent už předschválený. Obvykle ho stačí jedním klikem schválit a začít čerpat. Věrnost jedné bance se tak může vyplatit.