Dluhy domácností v dubnu stouply na zhruba 1,565 bilionu korun

Průzkum ukázal, že neumíme hospodařit s penězi. To pak Čehcy dostává do hluhové pasti. Účtů je tolik, že je nestíháme splácet.

Průzkum ukázal, že neumíme hospodařit s penězi. To pak Čehcy dostává do hluhové pasti. Účtů je tolik, že je nestíháme splácet. Zdroj: profimedia.cz

Máte tolik splátek, že nevíte, kterou platit dříve? Hrozí vám exekuce? Zeptejte se odborníka, co s tím dělat!
Myslete na důchod a zařiďte si penzijní spoření. Dnes je poslední šance uzavřít si jej s výhodnými podmínkami!
S pár tisícovkami 13. platu navíc letos může počítat jen velmi málo zaměstnanců
4
Fotogalerie

Dluhy českých domácností vůči bankám stouply v dubnu oproti březnu o téměř 9,4 miliardy korun na zhruba 1,565 bilionu korun. Meziročně dlužily domácnosti o 111 miliard více. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka. Zadluženost firem byla rovněž meziměsíčně i meziročně vyšší.

Nefinanční podniky na konci dubna dlužily bankám zhruba 1,056 bilionu korun, což je meziměsíčně o 9,6 miliardy více. Meziročně byly úvěry podniků vyšší o 13,7 miliardy korun.

Dluhy domácností rostou od února 2016, nejvíce si lidé půjčují na bydlení. Z celkového objemu dluhů domácností tvoří úvěry na bydlení zhruba tři čtvrtiny. Podle ČNB se tyto úvěry v dubnu meziměsíčně zvýšily o 0,6 procenta na 1,174 bilionu korun. Spotřebitelské úvěry dosáhly ke konci dubna 233 miliard Kč, proti březnu byly vyšší o 0,5 procenta.

Centrální banka zveřejňuje statistiku každý měsíc. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.