Hypotéka na nebytové prostory aneb Jak financovat netradiční bydlení?

Vetšina Čechů chce bydlet ve vlastním

Vetšina Čechů chce bydlet ve vlastním Zdroj: Profimedia.cz

.
2
Fotogalerie

Většina Čechů si pořídí klasický byt nebo rodinný dům. Zajímavé obydlí však může vzniknout například i v nevyužívané průmyslové budově, škole či ve sklepním prostoru. I když pořízení nebytových prostor nemusí vyjít draho, jejich následná rekonstrukce bývá zpravidla finančně velmi nákladná.

Jakým způsobem je možné financovat pořízení nebytového prostoru a jeho následnou rekonstrukci a rekolaudaci na bytovou jednotku? Zcela zásadní otázka, na kterou je nutné hned na začátku najít odpověď. Špatnou zprávou je, že pouze na koupi nebytového prostoru není možné využít klasickou účelovou hypotéku. Tento typ úvěru je totiž možné získat pouze na financování nemovitostí, které jsou určeny k vlastnímu bydlení.

Zkuste americkou hypotéku

„K financování koupě nebytového prostoru ovšem můžete využít americkou hypotéku. V tomto případě se neobejdete bez standardní zástavy například v podobě vlastního bytu, rodinného domu, stavebního pozemku či jiné bankou akceptované nemovitosti určené k bydlení. Pokud žádnou nemovitost vhodnou k zástavě nevlastníte, můžete využít neúčelový spotřebitelský úvěr. Oproti hypotékám je třeba počítat s vyšší úrokovou sazbou, kratší splatností a omezenou výší úvěru,“ říká hypoteční specialistka Veronika Hegrová z Hyponamiru.cz.

Tip: Spočítejte si výši splátky s naší hypoteční kalkulačkou

Účelovou hypotéku na pořízení nebytového prostoru můžete čerpat za podmínky, že je tento nebytový prostor z menší části (pozn. 49 procent a méně) součástí bytového prostoru. Důležité také je, aby odhadce doporučil takovou nemovitost do zástavy. Pokud ji odmítne, nezbývá než využít jiný zdroj financování.

Účelová hypotéka na přestavbu

Pokud potřebujete peníze na přestavbu nebytového prostoru na bytový, můžete využít klasickou účelovou hypotéku. Většinou banky požadují, aby si klient vzal 100 procent prostředků na rekonstrukci z banky. Poskytovatel hypotéky chce mít totiž jistotu, že k rekonstrukci skutečně dojde a podaří se v plánovaném rozsahu tak, aby se mohl objekt změnit na objekt k bydlení.

„Při sjednávání hypotéky banky také vyžadují potvrzení, že se daný objekt bude dát rekolaudovat na objekt k bydlení, aby mohl být záměr schválen jako účelová hypotéka na bydlení. Některé lokality totiž neumožňují potřebnou rekolaudaci, poté na tento záměr nelze schválit účelovou hypotéku nebo se musí řešit výjimka s bankou,“ dodává Veronika Hegrová.