O hypotéky na „kontejnerové“ domy je čím dál větší zájem

Vetšina Čechů chce bydlet ve vlastním

Vetšina Čechů chce bydlet ve vlastním Zdroj: Profimedia.cz

I na pořízení modulárního neboli kontejnerového domu lze můžete získat hypotéku. Je ovšem třeba splnit několik základních podmínek.

Většina rodinných domů v Česku je postavena z cihel, pórobetonových tvárnic, betonu nebo dřeva. Najdou se však i stavby, kde majitelé vsadili na alternativní stavební materiály. Zajímavým příkladem jsou vyřazené lodní kontejnery, které po renovaci a dalších potřebných úpravách slouží jako nosná konstrukce stavby. Kontejnerový dům po dokončení nerozeznáte od rodinných domů postavených z tradičních stavebních materiálů. Stavby z kontejnerů dnes mohou sloužit nejen k trvalému bydlení, ale také k rekreaci.

Kontejnerový dům a hypotéka

Jednou z hlavních výhod kontejnerových domů je rychlá výstavba. Pokud si necháte vyrobit kontejnerový dům takzvaně na klíč od některé ze specializovaných firem, můžete bydlet do několika týdnů.

Tip: Jak vysoká bude vaše splátka? Spočítá vám ji naše hypoteční kalkulačka

Pořízení či výstavbu kontejnerového domu k trvalému bydlení můžete financovat dokonce i hypotékou. Je ovšem nutné splnit jednu důležitou podmínku – stavba musí být pevně spojena se zemí. „Mobilní dům, který se dá kdykoliv „odvést pryč“ není pro banku akceptovatelnou zástavou. Kontejnerový dům musí být standardně napojen na inženýrské sítě, aby byl určen k trvalému bydlení, což je základní podmínka pro získání účelové hypotéky. Dům musí být po dokončení zapsán do katastru nemovitostí a získat číslo popisné,“ říká finanční specialistka Veronika Hegrová z Hyponamiru.cz.

Pokud banka financování kontejnerového domu odmítne, stále existuje jedna možnost, jak získat potřebnou hypotéku. Do zástavy můžete bance nabídnou jen stavební pozemek, na kterém bude váš dům stát (tzn. do hodnoty zástavy se nezapočítává cena kontejnerového domu). V případě, že získané peníze nebudou na výstavbu stačit, můžete bance přidat do zástavy i další vhodnou nemovitost. Tato kombinace může pokrýt celý stavební záměr.