Úrokové sazby budou klesat, ceny nemovitostí pak porostou

(ilustrační foto)

(ilustrační foto) Zdroj: E15 (Midjourney)

V říjnu meziročně vzrostl objem poskytovaných hypoték o 123 procent, oproti zářijovému nárůstu 90 procent, uvádí ČBA Hypomonitor. Může za to snížení úrokové sazby?

Chvíle, kdy ČNB sníží základní úrokovou sazbu se snad blíží. Poté by měly klesat i hypoteční sazby, a s tím se bude zvyšovat zájem o koupi vlastního bydlení. To jde ruku v ruce i se zvyšováním ceny nemovitostí.

Odborníci proto radí na lepší sazbu nečekat. Pokud budou kupující otálet, nemovitosti budou z trhu mizet, v nabídce budou ty horší nebo si za ně připlatí.

„Například u bytu 3+kk o ploše 68 m2 v hodnotě 7,7 milionu korun vychází splátka při sazbě 5,74 procenta ročně na 40 400 korun, z toho úrok tvoří 32 tisíc korun a splátka bance 8 400 korun. Měsíční nájemné v takovém bytě vychází podle posledního rent indexu od Deloitte při průměrné ceně 388 korun 1 za metr na 26 200 korun. Při sazbě 4,5 procenta ročně už ale u stejného bytu tvoří úrok 24 900 korun u nejpopulárnější 5leté fixace, tedy méně než nájemné,“ vysvětluje Martin Machala, zakladatel startupu Ownest.

Je ale třeba dodat, že nájmy v Praze stále porostou. Zhruba o 4 procenta ročně. Za pět let by tak nájem mohl být asi 29 100 korun měsíčně. Hypotéka se tedy podle Martina Machaly vyplatí i krátkodobě, když sazba klesne pod 4,5 procenta, ne jen v dlouhodobém horizontu.

Takový pokles sazeb se dá očekávat asi za 10 až 18 měsíců. První impuls ohledně cen nemovitostí ale Machala předpokládá s prvním snížením základní úrokové sazby. Proto je vhodné začít nákup nemovitosti řešit v nadcházejících týdnech. Celý proces nějakou dobu potrvá a výraznější pokles hypotečních sazeb se přiblíží.