V Dešťovce je dalších 100 milionů korun. Nově o ně mohou žádat lidé z celého Česka

Stát chce přimět lidi, aby šetřili vodou a zalévali i splachovali dešťovou vodou.

Stát chce přimět lidi, aby šetřili vodou a zalévali i splachovali dešťovou vodou. Zdroj: profimedia.cz

využíStaré dřevěné sudy je šikovné z boku vybavit kohoutkem.
2
Fotogalerie

Až 55 tisíc korun na zachytávání dešťové vody pro zalévání zahrady mohou získat domácnosti z celé České republiky. Dříve byly dotace přístupné hlavně lidem z úředně vyhlášených suchých oblastí. Příspěvek se rozšiřuje také na trvale obydlené chaty nebo chalupy.

Další suché léto stojí podle ministerstva životního prostředí za změnami podmínek dotačního programu Dešťovka. Ten podporuje budování nádrží zachytávajících dešťovou vodu. Letošní srpen byl třetím nejteplejším od roku 1961. Ubývají zásoby podzemních vod, podobně je na tom i povrchová voda v řekách a přehradách.

Dotace na nádrž pro všechny

Záměrem programu je proto zlepšit hospodaření se srážkovou a odpadní vodou v domácnostech. Příspěvek na nejjednodušší systém, kdy nádrž zachytává srážkovou vodu určenou jen k zalévání zahrady, byl doposud přístupný pouze domácnostem z oblastí postižených kritickým nedostatkem pitné vody. Nově o něj mohou zažádat domácnosti z celé České republiky.

„Jestliže se mohly dosud o dotaci ucházet domácnosti zhruba z tisícovky obcí, nyní mají šanci i obyvatelé v dalších asi pěti tisících obcí,“ dodává ministr životního prostředí Richard Brabec. Výše příspěvku na nejjednodušší dotovaný systém se může vyšplhat až na 55 tisíc korun.

Program přispívá nejen na vybudování zásobníků na dešťovou vodu, ale také na další dva typy systémů, díky nimž lze srážkovou vodou rovněž splachovat nebo lze recyklovat odpadní vodu z domácnosti. Také o tento příspěvek mohou žádat lidé z celé České republiky. Výše dotace je v tomto případě až 105 tisíc korun.

Dešťovka i do chat a chalup

Podporu z dotačního programu Dešťovka úřady rozšiřují nejen plošně – zatímco dříve byl určený pro majitele rodinných domů, nyní mohou o dotace žádat také lidé trvale žijící v rekreačních objektech. Musí ale prokázat, že skutečně slouží k trvalému bydlení.

„Jde například o doklad o platbě za pravidelný odvoz odpadu, za spotřebu vody či energie. Případně bude možné doložit potvrzení starosty obce, že objekt žadatel užívá k trvalému bydlení. Potvrzení o trvalém bydlišti stačit nebude,“ říká Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR, z jehož rozpočtu je program financován.

Dešťovka i nadále podporuje vedle majitelů rekreačních, rodinných a bytových domů také vlastníky obytných částí zemědělských usedlostí.

Dotace na úpravu jímky

Program od začátku října přináší několika dalších novinek. Dotaci bude možné uplatnit nejen na pořízení zcela nových nádrží, ale také na úpravu například nepoužívané jímky, do níž lze následně srážkovou vodu zachytávat.

Žadatelé, kteří budou systém instalovat do novostavby, budou mít nově na realizaci celého projektu dva roky. „K prodloužení lhůty jsme přistoupili z toho důvodu, aby stavitelé měli dostatek času na to zapsat stavbu do katastru nemovitostí,“ upřesňuje Petr Valdman.

Další novinkou je zjednodušení vyřízení dotací. Žadatelé totiž nově mohou podat žádost s potřebnými dokumenty pouze elektronicky, přes informační systém programu nebo prostřednictvím datové schránky.

100 milionů navrch

Dotační program Dešťovka byl vyhlášen poprvé v dubnu 2017 v rámci Národního programu Životní prostředí. Na podporu udržitelného hospodaření s vodou zatím nabídl domácnostem celkově 340 milionů korun. V současné době je v programu k dispozici zhruba polovina z původně vyhrazené alokace v druhé dotační výzvě, tedy 107 milionů korun. Dalších 100 milionů do programu ministerstvo přidalo na začátku letošního října.