Nová zelená úsporám upravuje pravidla. S dotací můžete zateplovat i svépomocí

rodinný dům (ilustrační foto)

rodinný dům (ilustrační foto) Zdroj: rheinzink

Od poloviny října mohou lidé nově žádat o dotace na zateplení, které provedou svépomocí. Není to jediná změna programu Nová zelená úsporám. Příspěvky je nyní možné získat i na stavbu domu v nízkoenergetickém standardu. Dříve byly podporované jen pasivní domy.

S nástupem podzimu se dotační program Nová zelená úsporám rozšiřuje. Nejvýraznější změny se týkají rekonstrukcí rodinných domů, o něž je mezi žadateli největší zájem. Na příspěvek na zateplení obvodových či vnitřních stěn domů a na výměnu oken dosáhnou nyní i ti, kteří chtějí rekonstrukci svého domu provést svépomocí.

„Samozřejmě vždy pod odborným technickým dozorem. V takovém případě budou moct mezi způsobilé výdaje zahrnout faktury za materiál nebo zápůjčku nářadí, ale i zmiňovaný technický dozor,“ upřesňuje nová pravidla ministr životního prostředí Richard Brabec.

Dříve si lidé na zateplení domu nebo výměnu oken museli najímat specialisty. Ministerstvo změnu odůvodňuje nedostatkem stavebních firem na trhu, ale i zkvalitněním rekonstrukcí u lidí, kteří by i tak zateplovali svépomocí. Dotace na zateplení, výměnu oken a dveří může uhradit až 50 procent způsobilých výdajů.

Dotace na rolety i nízkoenergetický dům

Balíček podzimních novinek je ale objemnější. Spolu se zateplením stát podpoří také instalaci venkovní stínící techniky, jako jsou předokenní žaluzie, rolety nebo slunolamy. Tato technika v zimě zabraňuje únikům tepla a šetří náklady na vytápění, v létě zase přispívá k tomu, aby se místnosti nepřehřívaly.

„Pokud stavebníci zvolí při zateplení domu i venkovní stínicí techniku určenou ke snížení tepelné zátěže, mohou si přijít až na 1 000 korun na metr čtvereční plochy okna,“ dodává Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí.

Ze změn v programu se mohou těšit i stavebníci, kteří plánují stavbu rodinného domu. Zatímco doposud bylo možné čerpat dotaci pouze na novostavby v pasivním standardu, nyní si mohou o příspěvek říci i stavitelé nízkoenergetického domu. Jedinou zásadní podmínkou je instalace systému řízeného větrání, takzvané rekuperace.

Stát na stavbu nízkoenergetického domu v takovém případě přispěje 150 tisíc korun. Dotace ve výši 300 tisíc korun na novostavbu v pasivním standardu zůstává. Pokud majitelé novostavbu doplní o další systémy využívající obnovitelné zdroje, například fotovoltaické panely, mohou získat 450 tisíc korun.

Statisíce na obnovitelné zdroje

Zateplení domů mohou žadatelé kombinovat i s dalšími úsporami. Například mohou instalovat solární systém pro ohřev vody a vytápění, instalovat malou domácí fotovoltaickou elektrárnu, využívat teplo z odpadní vody nebo pořídit nový ekologický zdroj vytápění. „Dotaci od nás získají na zateplení domu i na pořízení těchto doplňkových systémů díky čemuž budou bydlet úsporněji a výrazně jim klesnou náklady za provoz jejich domů,“ uvádí Petr Valdman. Nově mohou žadatelé získat dotaci 150 tisíc korun na kombinaci fotovoltaického systému s tepelným čerpadlem.

Program Nová zelená úsporám lze propojit s kotlíkovými dotacemi, z nichž mohou majitelé domů dostat finanční podporu na výměnu starého kotle za nový ekologický zdroj. Z Nové zelené úsporám je od poloviny října možné získat rovněž příspěvek na výměnu starých kamen za nový zdroj. Nově není nutné mít u toho současně zateplený dům.

Bez papírových dokumentů

K vyřízení dotací by nově měla stačit jen elektronická komunikace s úřady. „Žadatelé mohou zasílat žádosti i veškeré související dokumenty přes internet. Dotaci tak vyřídí kompletně z pohodlí domova bez nutnosti posílat dokumenty poštou či chodit na pobočku SFŽP, jak tomu bylo doposud,“ konstatuje Petr Valdman.

Od startu programu v roce 2014 byly 22 tisícům žadatelů vyplaceny více než 4 miliardy korun na úsporné renovace a stavby rodinných a bytových domů. Státní fond životního prostředí koncem září letošního roku evidoval více než 14 tisíc podaných žádostí za 4 miliardy korun.