Češi na cestovním pojištění nešetří. 2/3 volí prémiovou variantu

.

. Zdroj: Klikpojištění.cz

Dovolená na zaplněné pláži u moře.
....
Alpská zvěř a válečná historie
.
.
13
Fotogalerie

V posledních letech si Češi před cestou do zahraničí stále častěji připojišťují své auto, aby o ně v případě poruchy nebo jiných komplikací na silnici bylo postaráno

Češi chtějí prožít dovolenou v zahraničí bez starostí a neváhají si připlatit za kvalitnější pojištění. Podle statistik serveru ePojisteni.cz si 64 procent cestovatelů před cestou za hranice vybere prémiovou variantu cestovního pojištění, která obsahuje kromě pojištění léčebných výloh a asistenčních služeb také pojištění odpovědnosti, úrazu, zavazadel, zpoždění letu a právní asistenci.

Na popularitě v posledních letech získává též krátkodobé připojištění vozidla na cestu do zahraničí neboli takzvaná autoasistence. Z tohoto pojištění vám pojišťovna proplatí například výdaje spojené s odtahem nepojízdného vozidla při poruše nebo nehodě, účet za zapůjčení náhradního vozidla či platby za dočasné ubytování a náhradní dopravu.

Statistiky rovněž ukazují, že Češi si auto připojistí nejčastěji při cestě na dovolenou do Chorvatska, Slovinska, Rakouska a Itálie. Naopak pojištění auta neřeší, pokud se vydají k našim slovenským sousedům.

Stále více žádané je také připojištění zpoždění nebo zrušení letu, zavazadel, pojištění právní ochrany nebo nákladů na cestu a ubytování blízké osoby. V zimních měsících poté roste zájem o připojištění rizikových sportů. Dalším specifickým pojištěním je krátkodobé pojištění domácnosti po dobu pobytu v zahraničí, nákladů na veterinární léčbu zvířete nebo pojištění půjčeného vozidla.

Ze statistik ePojisteni.cz vyplývá, že Češi mají jen minimální zájem o pojištění storna zájezdu.

Lidé pravděpodobně vnímají toto pojištění jako extrémně drahé. Je potřeba si ale uvědomit, že při zrušení dovolené krátce před odjezdem přijdou na storno poplatcích o řádově více peněz. Pro rodinu, která za dovolenou zaplatí 50 až 60 tisíc korun, vychází pojištění storna okolo dvou tisíc korun. Důvodem nízkého zájmu může být i fakt, že pojištění nelze sjednat na poslední chvíli, ale pouze v předstihu při placení zálohy nebo celé ceny dovolené,“ vysvětluje analytik serveru ePojisteni.cz Ladislav Gruber.