Češi platí za bankovní poplatky stále méně

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Peníze, koruny
2
Fotogalerie

Každý Čech zaplatil na bankovních poplatcích v prvním pololetí v průměru 2093 korun, o sedm let dříve to bylo 2200 korun. Průběžně se od roku 2011 snižuje jak samotný výnos z poplatků a provizí, tak čistý výnos bank z poplatků a provizí, tedy výnosy z poplatků očištěné od nákladů na jejich dosažení. ČTK o tom informoval portál bankovnipoplatky.com. V případě čistého výnosu z poplatků a provizí je pokles ještě výraznější.

„Kumulativně jsme na poplatcích zaplatili za první vždy za první pololetí v letech 2010 až 2017 celkem 188 miliard korun. Nutno dodat, že nejde o výsledky za celé roky, ale vždy pouze za první pololetí roku. Roční hodnoty jsou tak přibližně dvojnásobné,“ uvedl šéfredaktor serveru Miroslav Zeman.

V prvním pololetí 2010 činil čistý výnos z poplatků 18,7 miliardy korun, v letošním prvním pololetí to bylo zhruba 16 miliard korun. Naopak čistý zisk bank se ve stejném období zvýšil z 31,4 miliardy korun na 43,6 miliardy korun. Výnosy z poplatků tak ve vztahu k čistému zisku bank výrazně klesají.

Pokles výnosů z poplatků a provizí v posledních letech graduje. Zatímco na začátku desetiletí byl pokles spíše mírný, v letech 2015 až 2017 výrazně zrychlil. Důvodem je podle Zemana především zvyšující se konkurence na bankovním trhu, kdy právě výše poplatků je jedním z marketingových lákadel nízkonákladových bank, které na trh vstoupily v letech 2010 až 2012. Dalším impulsem je rozvoj bezplatných účtů, respektive bankovních účtů bez základních poplatků, které s větším či menším rozdílem podmínek nabízejí všechny banky na trhu.

Základní pilíř příjmů se tak u bank stále více přesunuje z příjmů z bankovních poplatků na příjmy z úroků a další standardní bankovní služby. „Postupný pokles výnosů z poplatků očekáváme i v následujících letech,“ uvedl Zeman.

Navíc dále se bude podle něj snižovat podíl výnosů z poplatků na čistém zisku bank, a tedy i na jejich celkových výnosech. Důvodem je skutečnost, že začínají růst úrokové sazby z úvěrů a tento trend bude zesilovat. Ještě do konce tohoto roku se očekává další růst základní úrokové sazby České národní banky. Stále větší úlohu na výnosech bank tak budou hrát výnosy z úroků a dalších standardních bankovních operací, a to na úkor výnosů z poplatků, dodal Zeman.