Úrokové sazby porostou, hypotéky začínají zdražovat

Peníze

Peníze Zdroj: Aleš Pospíšil

Developerský projekt
Developerský projekt
Developerský projekt
Developerský projekt
Developerský projekt
15
Fotogalerie

Česká národní banka (ČNB) se v dubnu 2017 vrátila do standardního režimu měnové politiky, ve kterém jsou hlavním nástrojem úrokové sazby a ty tak začínají pozvolna růst. 

Není proto divu, že i úvěry budou postupně zdražovat, podepíše se to například na hypotékách. Jejich zdražení aktuálně oznámila Air Bank, ta s platností úterý 14. listopadu zvyšuje úrokové sazby u hypoték o 0,3 procentního bodu. „Levnější“ hypotéka (od 1,5 milionu) je tak nyní s úrokem 2,29 procenta ročně.

U hypotečních úvěrů do 1,5 milionu korun aktuálně platí sazba 2,49 procenta p.a. Sazby platí pro nové i převedené (refinancované) hypotéky s fixací na 5 let. Hypotéky pro nové žadatele nabízí Air Bank sotva pár měsíců, sází přitom na flexibilitu a nulové poplatky. Zdarma nabízí například změnu výše splátky, termínu splácení či mimořádnou splátku v jakékoli výši, a to i během fixace.

Sazbu od 2,29 procenta ročně nabízí i Česká spořitelna, Komerční banka. Za velmi výjimečných podmínek (výše úvěru/vlastní prostředky) se můžete například u Equa bank dostat na 1,99 procenta.

Poptáváte-li hypoteční úvěr, raději pospěšte, ať už jednotlivé banky inzerují cokoli, každá žádost je trochu jiná a v praxi se tak můžete dostat spíš mezi oněch 2,3 až 2,5 procenta p.a.

Která banka podle vás umí hypotéky nejlépe?