Čtvrtina Čechů nerozumí svým pojistkám, třetina ani nečte podmínky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

ilustrační foto
Smlouva (ilustrační foto)
Ilustrační foto
NN pojišťovna
Direct Pojišťovna
8
Fotogalerie

Co se týče podmínek, třetina lidí je vůbec nečte a třetina jim nerozumí.

Průzkum STEM/MARK ukázal, že Češi jsou poměrně důvěřiví v otázce výhodnosti pojistných smluv. Běžná smlouva na životní pojištění může obsahovat až 40 výluk a řadu dalších „hvězdiček” či poznámek pod čarou. Správně to ve výzkumu neodhadl téměř nikdo (pouhá 2 procenta). Navíc 6 procent důvěřivců si myslí, že jejich životní pojistka nemá výluky žádné, což se v praxi v absolutní většině případů neděje.

Z výzkumu mimo jiné vyplývá, že poctivě pojistné smlouvy čtou spíše ženy, skóre je v tomto případě 3:2 pro ženy. Ty jsou si navíc své pečlivosti vědomy, jsou to totiž právě spíše Češky, kdo tvrdí, že pojistkám rozumí.

Srozumitelné se pojistné smlouvy zdají být třetině žen, a pouze čtvrtině mužů. Všeobecným podmínkám rozumí podle průzkumu muži a ženy zhruba nastejno. 

Dovolím si tvrdit, že nejde o ledabylost klientů pojišťoven, že svým smlouvám nerozumí, anebo že je nečtou. Může za to způsob, jakým jsou pojišťovací smlouvy, a zejména pak ty životní, napsané. Bohužel, pojišťovnictví třeba na rozdíl od bankovnictví ještě nevsadilo na srozumitelnost,” uzavírá Jindřich Lenz z Mutumutu.