Finanční gramotnost dětí ovlivňují především rodiče

Platba

Platba Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
.
Peníze
4
Fotogalerie

Možná by se mohlo zdát, že finanční gramotnost mladých ve věku 18 až 30 let ovlivňuje nejvíce výuka ve škole. Ta je ale až na třetím místě. Nejvíce se mladí dozvědí od svých rodičů, potom samostudiem na internetu a až potom ve škole.

„Opět se ukazuje důležitost výchovy dětí jejich rodiči, kteří představují autoritu ve všech hlavních oblastech života. Proto je klíčová úroveň finanční gramotnosti rodičů, kteří svoje znalosti a zkušenosti přenášejí na své potomky. Bohužel to platí i v opačném smyslu, kdy si děti odnášejí nesprávné návyky při hospodaření se svými příjmy a plánování výdajů,“ uvádí Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti Kruk.

Z průzkumu společnosti pak vyplynulo, že 21 procent mladých Čechů si myslí, že se stoprocentně orientují ve finančních produktech a obchodních podmínkách. Za dostatečné své znalosti označilo 52 procent dotázaných a 12 procent přiznává, že se příliš neorientuje.

„Součástí průzkumu byla i jednoduchá otázka na výpočet úrokové míry, na kterou ale více než pětina respondentů odpověděla špatně. Ukazuje se tedy, že mladí Češi mají poněkud větší důvěru ve své znalosti o financích, než je realita. Výrazně větší podíl špatných odpovědí měly v tomto případě ženy a respondenti bez maturity,“ dodává Jaroslava Palendalová.

94 procent mladých Čechů uvedlo, že je lepší si šetřit třeba na vlastní bydlení, než si užívat peněz a utrácet. Stoprocentně jsou pro šetření lidé v manželském svazku se dvěma a více dětmi.