Odhalené pojistné podvody u největších pojišťoven stouply, převýšily miliardu

Poradci pomůžou nastavit smlouvu nejlépe

Poradci pomůžou nastavit smlouvu nejlépe Zdroj: Profimedia

Odhalené pojistné podvody u největších pojišťoven loni přesáhly miliardu korun, proti předchozímu roku to byl mírný nárůst. Nejvíce se podvádělo v podnikatelském pojištění a pojištění vozidel, z hlediska regionů v Praze. Vyplývá to z odpovědí pojišťoven na dotazy ČTK.

Generali Česká pojišťovna díky odhalení pojistných podvodů loni nevyplatila 532 milionů korun, v roce 2020 to bylo 500 milionů korun, uvedl mluvčí pojišťovny Jan Marek. Nejvyšší finanční objemy podvodů se podle něj loni objevily u podnikatelského pojištění. Podvody za víc než 155 milionů korun byly odhaleny v Praze, nejvíce z celého Česka. O nekalé jednání vůči pojišťovně se lidé i podnikatelé pokoušejí bez ohledu na ekonomickou situaci země, dodal.

Allianz loni odhalila pojistné podvody za 367 milionů korun. Specialisté pojišťovny se zaměřili na 2522 případů, což bylo o 552 případů více než předloni. V penězích částka překonala výsledek roku 2020 o deset milionů korun, řekla mluvčí pojišťovny Marie Petrovová. Nejčastěji šlo podle ní o majetkové a průmyslové škody, různé variace podvodů ve spojitosti s automobily a nechyběly ani škody na zdraví.

Kooperativa loni šetřila 809 podezřelých událostí, z toho se jí ve 220 případech podařilo prokázat podvodné jednání. Uchráněná hodnota byla podle mluvčího Milana Káni 58 milionů korun. V roce 2020 to bylo 772 šetřených a 277 prokázaných podvodů s hodnotou 124 milionů korun. "Nejvíce pojistných podvodů jsme odhalili u pojištění vozidel (41 procent), v pojištění majetku a odpovědnosti u soukromých osob (33 procent) a v cestovním pojištění (16 procent). Z hlediska krajů jsou nejhorší Praha, Středočeský a Ústecký kraj," podotkl.

Specialisté České podnikatelské pojišťovny loni šetřili přes 600 případů s podezřením na pojistný podvod. Podvodné jednání prokázala ve stovce případů. Uchráněná hodnota z uzavřených případů představuje 59 milionů korun, jde o srovnatelnou hodnotu s rokem 2020.

"Mezi zajímavé případy patřilo sjednání pojistných smluv životního a úrazového pojištění s nestandardně vysokými pojistnými částkami. Smlouvy byly sjednány na osoby bez stálého bydliště, příjmu a zaměstnání, a s exekucemi. Na smlouvách figurovala shodná osoba, která by v případě úmrtí pojištěných inkasovala pojistné plnění," uvedla mluvčí ČPP Renata Čapková.

U pokusů o pojistný podvod se ocitá řada jinak bezúhonných občanů tím, že se pokouší záměrně navýšit škodu u skutečně vzniklé pojistné události, uvedl Petr Kafka z týmu vyšetřování pojistných podvodů. Zarážející podle něj je to, že lidé takové jednání nepovažují za špatné a neuvědomují si, že se tím dopouští trestného činu. V takových případech jde většinou spíše o nižší částky v řádu maximálně desetitisíců korun. "Z naší dlouholeté praxe víme, že pouze menšina pojistných podvodů je od začátku promyšleným činem," poznamenal.

Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy v ČR každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše škody, maximální je desetiletý trest odnětí svobody.