Pojišťovny: Vítr způsobil klientům stovky škod za desítky milionů

Vichřice vyvrátila i mohutné stromy

Vichřice vyvrátila i mohutné stromy Zdroj: CTK/AP

Silný vítr, který zasáhl republiku během víkendu, způsobil klientům pojišťoven stovky škod za desítky milionů Kč. Vyplývá to z dnešní ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. Nejčastěji hlášenou škodou je poškození střechy.

"Přírodní živel ničil a poškozoval majetek zejména od pátečního večera do sobotních odpoledních hodin. Očekáváme až 250 škod v hodnotě 7,5 milionu korun," uvedl mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata. Ve větší či menší míře byla zasažená celá republika, ale podle počtu hlášených škod byly nejvíce zasaženy regiony Liberecko, Vysočina, Pardubicko, Olomoucko, Zlínsko, Brněnsko a částečně Jižní Čechy. Předpokládá, že škody budou po víkendu lidé dohlašovat v průběhu zbytku týdne.

Po víkendovém úderu silného větru se situace stabilizuje, lidé se vzpamatovávají, sčítají škody a začínají je hlásit. V tuto chvíli má Generali Česká pojišťovna podle mluvčí Ivany Buriánkové nahlášený jen zlomek škod, jde zatím o škody za tři miliony korun. Klienti hlásí hlavně poškozené střechy a časté jsou i škody způsobené padajícími stromy či větvemi, dodala.

Kooperativa po víkendové vichřici evidovala k dnešnímu poledni 110 pojistných událostí za čtyři miliony Kč. Nejvíce škod nahlásili klienti z Vysočiny a Frýdlantska. "Ve Středočeském kraji máme i klienta, kterému vítr způsobil škodu asi jeden milion Kč. Museli zasahovat hasiči. Vítr mu poškodil střechu a další části budovy," popsal mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Uniqa má hlášeno 20 jednotlivých škod v celkové hodnotě okolo půl milionu korun. Regionálně jde podle mluvčí Evy Svobodové o škody z východních Čech, okolí Prahy, Benešovska, Liberecka a Jihlavska. Největší škoda je zatím pádem stromu na obytný dům. Větší nápor hlášení očekává spíše v úterý a ve středu.

Česká podnikatelská pojišťovna zatím registruje z majetkového pojištění občanů a podnikatelů řádově desítky škod za jeden milion Kč. Z hlediska počtu má nejvíce škod v Libereckém a Královéhradeckém kraji. Jde nejčastěji o poškozené střechy domů a drobných staveb, případně pády stromů na drobné stavby a oplocení," podotkla mluvčí pojišťovny Renata Čapková. Klienti se mohou ozývat i v následujících dnech, takže například chataři a chalupáři své škody zřejmě nahlásí až s větším zpožděním, doplnil mluvčí Allianz Václav Bálek.

Silný vítr o víkendu zaměstnal hasiče, kteří vyjížděli hlavně k popadaným stromům. Napilno měli také energetici. Vítr bude podle informací na webu Českého hydrometeorologického úřadu dnes slábnout. V noci na úterý by mohl mít rychlost jen okolo 25 kilometrů v hodině.