Benefity zdravotních pojišťoven: Na čerpání již mnoho času nezbývá

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: profimedia.cz

...
VZP
VZP
VZP
5
Fotogalerie

Na výběr příspěvků od zdravotních pojišťoven se lhůty krátí. U některých pojišťoven je čerpání možné do půlky prosince, jinde ale jen do konce listopadu. Do daných dat musí být podána žádost na pojišťovně.

Pojišťovny nabízejí nejrůznější benefity, většinou jsou si ale podobné – často se jedná o dotaci na očkování či zvýhodnění pro ženy v očekávání. Mohou se však lišit v poskytnutých částkách.

Očkování

Očkovat nad rámec povinného očkování se nechává řada z nás a právě to dělá tento příspěvek jedním z nejvyužívanějších.

V České průmyslové zdravotní pojišťovně přispívají dospělým na očkování 1000 korun a dětem 1500 korun. Nejčastěji se klienti pojišťovny nechávají očkovat proti klíšťové encefalitidě. „Očkování je účinnou prevencí onemocnění infekčními chorobami a podle rostoucího zájmu o uvedený příspěvek si tento fakt uvědomuje stále více našich klientů. V roce 2019 si o něj požádalo na 67 tisíc pojištěnců, což je meziročně téměř o 10 tisíc pojištěnců více. ČPZP tak vydala z fondu prevence 45 milionů Kč v roce 2018 a bezmála 54 milionů korun v roce 2019,“ uvádí tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

VZP nabízí příspěvky na různá očkování pro děti i dospělé. I u této pojišťovny je největší zájem o příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě (až 700 korun).

Vojenská zdravotní pojišťovna pak například poskytuje příspěvek na očkování proti hepatitidě typu A ve výši 1000 korun pro dobrovolné hasiče a celníky.

Maminky a novorozenci

„Pro maminky, resp. nastávající maminky a naše nejmenší pojištěnce máme sadu příspěvků zahrnující příspěvek v době těhotenství ve výši 500 korun, který lze čerpat např. na pohybové aktivity, vitamínové prostředky, doplňky stravy či předporodní kurzy, poté příspěvek 1 200 korun na prvotrimestrální screening na specializovaném akreditovaném pracovišti,“ říká Petr Kvapil tiskový mluvčí ZPŠ.

Dále pojišťovny poskytují příspěvek, který lze využít například na úhradu pobytu v porodnici na nadstandardním pokoji, autosedačku, přítomnost blízké osoby u porodu nebo potřeby pro novorozence.

Prevence je základ

Pojišťovnám je jasné, že je lepší nemocem předcházet, než léčit jejich následky. Například u Revírní bratrské pokladny může vaše dítě získat 500 korun na aktivity v programu STOB. Jde o konzultace snižování nadváhy a obezity u obezitologa, dietologa a nutričního terapeuta (nejedná se o výživové poradce).

„Bezplatná preventivní vyšetření jsou jedním z dalších benefitů, které nabízíme. V rámci sedmi programů se pojištěnci mohou rozhodnout, zda preventivní vyšetření rakoviny prsu, kůže, prostaty, ledvin a břišních orgánů nebo dutiny ústní, osteoporózy či infarktu, absolvují touto formou bezplatného vyšetření u některého ze smluvních poskytovatelů zdravotních služeb, nebo si vyberou jakéhokoliv jiného poskytovatele příslušné odbornosti, vyšetření si zaplatí a účtenku následně uplatní formou Kuponu v max. stanovené výši – možnost čerpání je celoroční,“ uvedla Nicol Lenertová tisková mluvčí OZP.

U VZP mohou klienti starší 35 let čerpat příspěvky na prevenci onkologických onemocnění až 3 000 korun na preventivní onkologickou prohlídku na spolupracujících pracovištích. Ženám ve věku 25-45 let, které ještě nemají nárok na bezplatné preventivní vyšetření prsu, přispívá VZP až 500 korun na preventivní vyšetření karcinomu prsu.

Příspěvky na pohybové aktivity

Dětem přispívá na pohybové aktivity například ZPŠ 700 korun, VZP 1000 korun. „Pro dospělé (ve věku 19 do 64 let) jsme na rok 2020 zařadili zcela nový příspěvek SPORT pro ve výši 500 korun, určený na pravidelné sportovní aktivity,“ uvádí Petr Kvapil ze ZPŠ. VZP přispěje na pohybovou aktivitu dospělých 500 korun. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna pojištěncům přispívá na pohybovou aktivitu 700 korun.

Pojišťovny poskytují příspěvky na pohybové aktivity samozřejmě i seniorům.

Na roušky i dezinfekci

„V říjnu jsme odstartovali zcela ojedinělou sérologickou studii na sledování dlouhodobých paměťových protilátek proti covid-19. Na každý ze tří testů klientům přispějeme 500 korun,“ řekla nám Hana Kadečková z ZPMVČR. Pojišťovna také letos, s ohledem na epidemiologickou situaci, v březnu zařadila do nabídky příspěvek na roušky s filtrem a dezinfekci rukou.

Pojišťovny samozřejmě nabízejí mnohem více benefitů, které je třeba si hlídat na stránkách pojišťoven (viz odkazy v tabulkce níže).

Pojišťovnalhůta pro čerpání
Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna30. listopadu
Česká průmyslová zdravotní pojišťovna31. prosince
Zaměstnanecká pojišťovna Škoda11. prosince
Všeobecná zdravotní pojišťovna30. listopadu
Oborová zdravotní pojišťovna30. listopadu
Vojenská zdravotní pojišťovna ČR31. prosince
Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR30. listopadu