Poštovní datové zprávy jsou nyní zdarma

e-government, ilustrační foto

e-government, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Vzhledem k aktuální mimořádné situaci je doporučováno maximálně využívat možností elektronické komunikace místo zasílání listovních zásilek a osobních návštěv pošt, úřadů a dalších institucí. Pro všechny uživatele datových schránek je proto nově odesílání Poštovních datových zpráv zdarma – od 24. 3. 2020 až do odvolání, minimálně po dobu vyhlášeného nouzového stavu.

Pokud tedy potřebujete poslat doporučený dopis, můžete nyní využít zdarma Poštovní datovou zprávu (PDZ) pro posílání důležité korespondence mezi uživateli datových schránek. Zasílání Poštovní datové zprávy je zcela rovnocenné odeslání doporučenému dopisu, navíc je tato považována za doručenou již okamžikem přihlášení oprávněné osoby do datové schránky.

Můžete takto posílat například faktury, upomínky, smlouvy, objednávky, potvrzení nebo certifikáty. Poštovní datová zpráva tak plně a spolehlivě nahradí běžnou písemnou korespondenci mezi občany, podnikateli nebo firmami. (Tato vzájemná komunikace mezi právnickými, podnikajícími fyzickými a fyzickými osobami je ve standardním režimu, na rozdíl od komunikace s orgány veřejné moci, zpoplatněná.)

Pro získání možnosti odesílat Poštovní datové zprávy zdarma nemusíte nic dělat. Stávající klienti, kteří mají s Českou poštou uzavřenou smlouvu, neobdrží za zprávy odeslané v období akce fakturu. Uživatelům, kteří Poštovní datové zprávy hradí z kreditu, nebude po odeslání zprávy kredit snížen. Ti uživatelé, kteří nemají uzavřenou smlouvu, ani nemají kredit v datové schránce, mohou Poštovní datové zprávy také odesílat zdarma bez nutnosti jakékoliv aktivace služby.