Řidiči, pozor na zvěř! Poradíme, jak střetu předejít

Zvěř vs. silniční provoz - ilustrační foto

Zvěř vs. silniční provoz - ilustrační foto Zdroj: Petr Topic, Mlada fronta E15

nehoda
dopravní nehoda (ilustrační foto)
Roman Janoušek, nehoda, rekonstrukce
Nehoda v elektrárně Didcot (23. února 2016)
Dopravní nehoda kvůli ledovce
7
Fotogalerie

Počet střetů se zvěří se loni podle policejních statistik zvýšil o 14 procent. Na zvířata zatrubte, svícení je oslní, ale nevyplaší. Pokud nějaká uvidíte, raději sundejte nohu z plynu.

Ani velmi dobří řidiči často nedokáží zabránit střetu se zvířetem vrhajícím se pod kola jedoucího automobilu. Pokud zvíře u silnice spatříte, zpomalte, rychlost nad 50 km/h může v krajním případě znamenat proniknutí zvěře přes čelní sklo a smrtelné zranění řidiče.

Pokud nemáte sjednané havarijní pojištění, tak si škodu zaplatíte ze svého, v opačném případě ji kryje pojistka. Chcete-li být před tímto typem nehody chráněni, ale zaplatit na pojistném méně, vyřeší to připojištění k povinnému ručení.

Například dle pojišťovny Slavia se průměrná výše škody při srážce se zvěří za roky 2017 a 2018 pohybuje kolem 30 000 korun.

Co dělat po srážce?

Vždy zachovejte chladnou hlavu. Pokud nedošlo ke zranění řidiče nebo spolujezdce, oblékněte si reflexní vestu, označte místo nehody výstražným trojúhelníkem a vždy přivolejte policii. Ta následně kontaktuje myslivce, kteří se postarají o odvoz zvířete a taktéž v případě nutnosti sepíše protokol pro pojišťovnu.

Poté zavolejte na linku asistenčních služeb vaší pojišťovny, operátor vás již dále navede. Nutné bude pořídit podrobnou fotodokumentaci nehody.

Další praktickou radou, kterou byste po srážce zvířete měli mít na mysli, je fakt, že by vám zvíře mohlo ublížit či vás nakazit nemocí. Se zvířetem tedy nemanipulujte a ideálně se jej vůbec nedotýkejte, případně jen v rukavicích.

Zásady pro předcházení střetu se zvěří:

  • pokud brzy ráno projíždíte prostředím, kde je pravděpodobnost srážky se zvěří vyšší, přizpůsobte rychlost a zvyšte opatrnost,
  • když v okolí silnice zahlédnete srnu, případně divoké prase, počítejte s možností, že v okolí budou i další kusy, které mohou do silnice vběhnout,
  • pokud za tmy nebo za šera vidíte v dálce před sebou srnu nebo jiné zvíře, nepoužívejte dálková světla. Zvíře je silným světlem oslněno a zůstane stát na silnici
  • odborníci také doporučují při zpozorování zvířete ve větší vzdálenosti zatroubit, abyste ho odehnali,
  • jestliže srážce se zvířetem už nelze předejít, snažte se snížit rychlost a držet přímý směr jízdy, nepokoušejte se zvířeti vyhnout. Eliminujete tak následky nehody.