Stačí vám k životu internet? Poradíme, jak neplatit koncesionářské poplatky

Česká televize

Česká televize

Česká televize
Nová zpravodajská studia České televize v Hradci Králové a Českých Budějovicích
Česká televize
Česká televize
Česká televize
11
Fotogalerie

Obejdete se bez televize? Nahlaste to na Kavčí hory a ušetříte 135 korun měsíčně. Pokud nemáte ani rádio, nemusíte Českému rozhlasu platit dalších 45 korun měsíčně. Poradíme, jak na to.

Televizní a rozhlasový poplatek je upraven zákonem. Ve zkratce – domácnost platí ať už se díváte na jakýkoli program, rozhodující je, zda fyzicky přijímač vlastníte a je přitom úplně jedno zda si třeba platíte „kabelovku“. Pokud máte v domácnosti televizních přijímačů víc, platíte jen jednou. Analogicky to funguje u rádia, platí se za domácnost (poplatek zahrnuje autorádio i přenosné rádio například na chalupě).

O televizním a rozhlasovém poplatku se dočtete na adresách níže uvedených:

Žijeme ale v 21. století a ne každý klasickou televizi či rádio (opět ve smyslu přijímače) k životu potřebuje. Zejména mladší ročníky si dnes docela dobře vystačí s počítačem připojeným k internetu a „wifinou“ pro svůj smartphone. V takovém případě – pokud přijímače doma nemáte – nemusíte poplatky platit, respektive nejste poplatníkem dle zákona.

V případě, že jste si například koupili byt, ale nikoli už televizi (rádio), je dobré zaslat na příslušná místa čestné prohlášení, že nesplňujete podmínky zákona č. 348/2005 Sb., o televizních a rozhlasových poplatcích a je to.

Poplatky za počítače, tablety či mobilní telefony se (zatím) neplatí, byť se o to Česká televize už v minulosti snažila.

Jak Česká televize, tak Český rozhlas mají na svém webu formulář, čestné prohlášení, kterým můžete čestně prohlásit, že žádný přijímač nevlastníte ani nevyužíváte (pronájem bytu).

Ale pozor, čestné prohlášení nelze použít pro odhlášení se od placení. Pro tyto případy použijte tzv. evidenční list (pokud jste přímý poplatník ČT) nebo pokud jste poplatník platící přes SIPO, zajděte na pobočku České pošty a ukončete evidenci. Odhlášku můžete realizovat, pokud přijímač nemáte alespoň jeden měsíc.

Zákon myslí i na osvobození od poplatku, fyzické osoby mohou být osvobozeny ze zdravotních nebo ze sociálních důvodů, viz web ČT.

Pokuty

Pokuty vycházejí následovně:

  • Za nepřihlášenou televizi hrozí pokuta 10 000 korun
  • Za nepřihlášené rádio 5 000 korun

Tisícové sankce jsou dále za nesplnění povinnosti hlásit změny (například zánik okolností odůvodňujících osvobození ze sociálních důvodů), pokud zároveň přestanete poplatek platit.

Jak na vás přijdou

Pokud neplatíte, ale odebíráte elektrickou energii, pak má Česká televize důvodné podezření, že televizi máte. Proto, pokud ji skutečně nemáte, dejte to vědět čestným prohlášením či evidenčním listem.

Jestliže jste poplatky v minulosti hradili, ale přijímač už z nějakého důvodu nemáte, proveďte odhlášení skrz evidenční list (důležité). Výše uvedené platí i opačně, pokud by se na tom něco změnilo, musíte se k placení opět přihlásit.