T-Mobile začne převádět dokoupená data do dalšího měsíce

T-Mobile

T-Mobile Zdroj: Profimedia.cz

Prodejna T-Mobile
2
Fotogalerie

Mobilní operátor T-Mobile začne převádět dokoupená data do dalšího zúčtovacího období. Uživatelé tak o nevyčerpaná data na konci měsíce nepřijdou, jak tomu bylo dosud. Firma to oznámila v tiskové zprávě. Konkurenční O2 dokoupená data převádí od podzimu 2016, Vodafone data zatím nepřevádí.

T-Mobile zároveň od pátku rozšíří nabízené dodatečné objemy dat z pěti balíčků na osm v rozmezí od 60 MB do deseti GB. Dosud nabídka končila na 1,5 GB. Jejich platnost je 30 dní. K navýšení datového limitu nebude na rozdíl od konkurence docházet automaticky, zákazník se sám rozhodne, zda si data dokoupí či nikoli.

Zatímco počet provolaných minut a poslaných SMS se v síti T-Mobile i nadále pohybuje na přibližně stejných číslech, trendem je rostoucí spotřeba datových služeb. Po spuštění Mobil tarifní generace v dubnu 2017, kdy nové tarify přinesly významně více dat, narostla datová spotřeba na dvojnásobek. Zatímco zákazníci s tarify generace Mobil spotřebují 1,9 GB dat za měsíc, v Magentě 1 je oproti tomu průměrná spotřeba mobilních dat až o 50 procent vyšší.

Nevýhodné datové tarify v porovnání s jinými zeměmi opakovaně kritizoval premiér Andrej Babiš (ANO) i někteří další politici. Podle několika mezinárodních srovnání jsou ceny mobilních služeb včetně přenosů dat v Česku jedny z nejvyšších v Evropě. Operátoři se brání, že ceny nejsou takové, jak ukazují srovnání vycházející z jejich ceníků, protože velká část uživatelů získala individuální výhodnější nabídku. Řešením má být mimo jiné příchod čtvrtého operátora, který by zvýšil konkurenci na trhu.