Spořicí účty: Se stoupající inflací začínají růst také sazby. Kdo nabízí nejlepší úrok?

Spoření

Spoření Zdroj: Shutterstock

..
Spoření na penzi
.
4
Fotogalerie

Vedle vzrůstajících úroků u úvěrových produktů se začaly probírat i ty na spořicích účtech. Jen v posledních týdnech přistoupily ke zvýšení sazeb Trinity Bank, Expobank a Air Bank.

O kdysi velmi populárních spořicích účtech bylo v poslední době málo slyšet. Není divu, vlivem velmi nízkých úroků ztratily na atraktivitě. Se stoupající inflací ale úrokové sazby začaly pomalu stoupat. Některé „sporáky“ jsou tak nyní pro zákazníky výhodnější. I když na inflaci zdaleka nedosáhnou.

„V dohledné době nemůžeme počítat s tím, že by úroky ze spořicích účtů pokryly inflaci nebo něco vydělaly,“ říká Miroslav Mikeš, finanční specialista ze společnosti Infin. Spořicí účty také ostatně nejsou dlouhodobým řešením pro lidi, kteří chtějí své peníze zhodnotit.

Ocení je naopak klienti, kteří si nepotrpí na riziko a chtějí mít jistotu, že jsou jejich úspory v bezpečí. „Spořicí účty jsou výhodné v tom, že s penězi je možné téměř neomezeně manipulovat. Nemusíte čekat, než je vyberete, a v případě nečekaných výdajů, případně impulsivních rozhodnutí, je máte stále k dispozici, což je v současné pandemické době například pro podnikatele nedocenitelné,“ popisuje výhody spořicího účtu finanční specialista.

Další výhodou podle něj je, že většina bank poskytuje založení i vedení spořicího účtu zdarma a neúčtuje si žádné vstupní poplatky. Vklad klientů je navíc chráněný pojistkou, a to až do výše 100 000 eur.

Kdo navyšoval?

Po skokovém zvýšení sazeb Českou národní bankou mezi prvními z hlediska spořicích produktů zareagovala Trinity Bank.  Se začátkem října zvedla sazbu na spořicím účtu na 1,58 procenta ročně. Aktuálně tak mezi bankami nabízí nejvýhodnější úrokovou sazbu na trhu, a to bez omezení výše vkladu. „Navýšením úrokové sazby se Trinity Bank snaží alespoň částečně ulehčit situaci spojenou s inflací,“ uvádí Radomír Lapčík, zakladatel a předseda dozorčí rady Trinity Bank.

„Za posledních deset let je nejen v Eurozóně, ale i v Česku, inflace nejvyšší, přičemž se na jejím zrychlování nejvíce projevují ceny energií, které zde meziročně zdražily o 15 procent. V květnu se inflace dokonce dostala nad cíl Evropské centrální banky, která jej stanovila pod dvě procenta, v polovině července proto ECB svůj inflační cíl zvýšila na rovná dvě procenta,” dodává Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Jedno a půl procenta nabízí také Moneta Money Bank na vklady do jednoho milionu korun. V těsném závěsu je pak Expobank se svým NEO účtem. Ten není typickým spořicím účtem. Jedná se o běžný účet, který zůstatky zhodnocuje. Od 25. října pak aktuální sazbou 1,40 procenta ročně.

„NEO plní zároveň funkci běžného a spořicího účtu. Úroková sazba se vztahuje na celý zůstatek, a navíc bez podmínek známých odjinud, jako jsou například platby kartou, příchozí platby či zda se jedná o již stávající nebo nové finanční prostředky převedené z jiných bank,“ uvádí Jakub Švestka z Expobank.

Nad jedno procento se klienti dostanou ještě u Creditas a Hello bank! – u těchto finančních domů je však sazba omezena na vklady do výše 350 tisíc korun, resp. 200 tisíc korun. J&T Banka pak nabízí 1,1 procento ročně, ovšem zde naopak až pro vklady od jednoho milionu korun.

Bankaspořicí účetúrok (v procentech, p.a.)podmínka
Trinity BankDobrý klient2,08bez podmínek
MONETA Money BankSpoříto A, Spoření A1,50do 1 milionu korun
ExpobankNEO účet1,40bez podmínek
Banka CREDITASSpořicí účet +1,30do 350 tisíc korun
J&T BankaSpořicí účet1,10minimální vklad 1 milion korun
Hello bank!Hello spoření1,00do 200 tisíc korun
Air BankSpořicí účet0,75 (1,5 od 22. listopadu)do 250 ticín korun a 5 plateb kartou měsíčně
RaiffeisenbankSpořicí účet XL0,40do 150 ticíc korun/ aktivní využívání běžného účtu
Equa bankSpořicí účet HIT0,40do 200 tiscí korun/ 3 platby kartou měsíčně
mBankmSpoření0,40do 100 tisíc korun
ČSOB / Poštovní spořitelnaSpoření s bonusem0,35od 500 tis. korun do 1 mil. korun
SberbankFÉR spoření PLUS0,30bez podmínek
Česká spořitelnaSpoření ČS0,20do 200 tisíc korun
Komerční bankaKB Spořicí konto Bonus0,20do 200 tisíc korun
Fio bankaFio konto0,05do 1 milionu korun
UniCredit BankSpořicí účet PRIMA0,05do 500 tisíc korun

Banka, nebo záložna?

Kromě bank je možné otevřít si spořicí účet či termínovaný vklad také u družstevních záložen. V současné době by pak mezi spořicími účty obecně vedl Spořicí účet Artesa UNIVERSAL s úrokovou sazbou 1,70 procenta ročně. U tříletého termínovaného vkladu pak družstvo Artesa nabízí dokonce 2,5 procenta. Kupříkladu Spořitelní družstvo Ney úročí roční termínované vklady sazbou 2,1 procenta.

Záložny na rozdíl od bank ale nabízejí menší rozsah služeb – vedle poskytování úvěrů se soustředí právě na přijímání vkladů. Hlavní nevýhodou zůstává členský vklad ve výši deseti procent vkládané částky, který se nijak neúročí.