Moneta kupuje Air Bank, kocour zaplatí Kellnerovi akciemi

Moneta Money Bank

Moneta Money Bank Zdroj: profimedia

Airbank
Pobočka Air Bank ve Vodičkově ulici v Praze
Pobočka Air Bank
Air Bank
Air banka
23
Fotogalerie

Pokud ke sloučení dojde, vznikne banka s dvěma miliony klientů. 13 miliard má být „vyplaceno“ v akciích, zbylých 6,75 miliardy hotově. PPF tak bude mít v nově vzniklé bance zhruba čtvrtinový podíl. Součástí transakce je i Home Credit.

Air Bank a Moneta se předběžně (zatím nezávazně) dohodly na sloučení. Pokud k transakci dojde, vznikne banka s dvěma miliony klientů (1 milion Moneta, 600 tisíc Air Bank a 400 tisíc Home Credit), která bude výrazně konkurovat tradičním bankám v tuzemsku. Nový subjekt by měl vystupovat pod názvem Air Bank.

Například Komerční banka se letos v únoru chlubila nárůstem počtu klientů o 10 tisíc na necelých 1,7 milionu. Na ČSOB to ale stále nestačí, ta na konci roku 2017 (výroční zpráva) měla téměř 3,7 milionu klientů.

Tisková zpráva Monety mluví o zvýšení konkurenceschopnosti, úsporách, vyšších ziscích, inovacích, atd. Zda bude nová de facto už tradiční banka ku prospěchu zákazníkům a nikoli hlavně sama sobě lze po zkušenostech například s mobilními operátory označit za zbožné přání.

Moneta, která má hodně roztříštěnou akcionářskou strukturu, by tak po dokončení transakce měla nového největšího akcionáře – skupinu PPF s podílem 24,48 procenta. Konkrétně jde o nově vydané akcie v hodnotě 13 miliard, kterými Moneta hodlá za Air Bank částečně zaplatit. Zbylých 6,75 miliardy korun má být platba v hotovosti.

Vypořádání transakce se očekává ke dni 1. července 2019 po obdržení všech nezbytných regulatorních souhlasů. Detaily a statistiky uvádí na svém webu Moneta.