Odboráři požadují okamžitou cenovou regulaci základních životních potřeb

Finanční krize, ilustrační foto

Finanční krize, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS), která svolává na sobotní poledne demonstraci na pražském Václavském náměstí, vyzvala vládu k okamžité zavedení cenové regulace základních životních potřeb - tedy u potravin, u tepla a teplé vody, u nájemného, pohonných hmot a ostatních paliv. Chce také zastavení dalšího poklesu reálných mezd a platů v roce 2023 a co nejrychlejší vyrovnání propadu reálných mezd a platů za rok 2022. Novinářům to řekl předseda ČMKOS Josef Středula, který očekává desítky tisíc protestujících. Středula chce kandidovat v prezidentských volbách.

"Demonstrace nespokojených zástupců zaměstnanců a občanů bude slušná, korektní, ale nekompromisní," uvedl Středula. Na žádné z předchozích odborářských demonstrací se podle něj žádné incidenty neuskutečnily. "Požádáme skupiny, které se demonstrace zúčastní, aby ustoupily od extremistických požadavků," doplnil předseda. Pořadatelé v tomto ohledu budou podle něj také spolupracovat s policií, která bude demonstraci monitorovat. "Zkontaktovali jsme se s policií a požádali ji o koordinaci, aby k žádnému zneužití demonstrace nedošlo," dodal odborový předák.

Odbory podle něj nejsou spokojení s tím, jak vláda současnou krizovou situaci zvládá. Případná obměna členů vlády by podle něj mohla uklidnit situaci, ale je pouze na premiérovi. "Respektujeme výsledky voleb, jsme demokraté, " podotkl. O vyhlášení generální stávky vedení odborů podle něj zatím nemluvilo, ale do budoucna Středula tento krok nevyloučil. "Nikdy se žádného nástroje nevzdáváme dopředu," poznamenal.

U stanovení maximálních cen plynu a silové elektrické energie odbory požadují snížit cenový strop na úroveň, kterou doporučila Evropská komise na straně výrobce, nikoliv distribuce. "Požadujeme zásadní podporu vlády kolektivnímu vyjednávání na rok 2023 v zájmu udržení kupní síly mezd a platů, a to zejména zvýšením minimální mzdy o 2000 korun měsíčně ještě letos, zvýšením procentní výměry nemocenské a ošetřovného o 20 procent a zvýšením platů v celé rozpočtové sféře o deset procent od 1. ledna 2023," dodal.

Je podle něj nutné, aby vláda bezodkladně navýšila nejen minimální mzdu, ale také sociální dávky, včetně příspěvku na péči a rodičovského příspěvku. "Dále vyzýváme vládu, aby zastavila rozklad veřejných financí a zajistila dostatečné rozpočtové příjmy potřebné pro pomoc podnikům i občanům zvýšením solidarity v daňovém systému. Vládu dále žádáme, aby připravila a co nejrychleji uvedla do života za účasti sociálních partnerů národní protikrizový plán," uvedl Středula.