Spořicí účty nabízí vysoký úrok i v roce 2023

Zdroj: dotFOX s.r.o.

Spořicí účty v minulém roce zaznamenaly celkem velký nárůst úrokových sazeb, což do značné míry zapříčinila zvyšující se inflace. Zatím to vypadá, že tento trend bude pokračovat také v roce 2023.

Každý má jistě povědomí o tom, jak velkým „žroutem“ financí je inflace. Pokud jste si nechali peněžní úspory na běžném účtu, za rok jste přišli o nemalou hodnotu těchto financí. Proti takovému nešvaru lze bojovat buď investicemi, nebo vsadíte na konzervativnější způsob. Tím rozhodně není běžný účet, ale spořicí účet.

Proč právě spořicí účet?

Spořicí účet je spojen s řadou nejrůznějších kladů, které vybízí k jeho zřízení. Není to jenom bezplatné vedení spořicího účtu, jak by si mohl někdo myslet.

  • Garantovaný úrok po určitou dobu
  • Výběr peněz nejpozději do následujícího pracovního dne
  • Pojištění vkladů do výše 100 000 eur

Ve své podstatě se jedná o prostředek zhodnocující vaše úspory a vy s tím nemáte žádnou práci. Stačí si jen vybrat spořicí účet a minimalizovat moc a sílu vysoké inflace. I když ji hodnoty úroků na spořicích účtech nikdy nedoženou, dokážou alespoň snížit to, co by vám z naspořených peněz ukousla.

dotFOX s.r.o.

Výhodné spořicí účty napříč bankami

Trend vysokých úrokových sazeb spořicích účtů se pochopitelně netýká pouze jedné nebo dvou bank. Zvýšení úroků přinesly v podstatě všechny bankovní domy na současném trhu. Pravdou ovšem zůstává, že některé jsou ke svým klientům štědřejší než ostatní. V tabulce níže vám přinášíme výčet pěti největších úrokových sazeb spojených se spořicími účty.

Spořicí účetÚroková sazba
Trinity Bank – Spořicí účet6,28 %
Max banka – Spořicí účet6,01 %
UniCredit Bank – Účet START, OPEN a TOP6,00 %
Banka CREDITAS5,6 %
mBank – mSpoření5,5 %

O řádný výběr spořicího účtu tedy nebude nouze. Vzhledem k tomu, že se výše úrokových sazeb neustále mění s vývojem inflace a ostatních hodnot na trhu, není radno s čímkoliv otálet.

Založte si běžný účet a získejte k němu ten spořicí

V dnešní době se ke spořicímu účtu dopracujete velice snadno. U některé banky si stačí založit běžný účet a ten spořicí dostanete jako příjemný bonus. U mnohých bankovních společností však platí, že běžný účet není podmínkou. To znamená, že si můžete založit více spořicích účtů a rozložit finance tak, aby se úročily co možná největší úrokovou sazbou. U spořicích produktů totiž narazíte na omezení výše úroku v souvislosti s výší dané částky.

Příjemný je ovšem fakt, že kvůli založení spořicího účtu v současnosti rozhodně nemusíte chodit do banky. Využijte online žádosti na internetu, skrze kterou lze vyřídit všechny náležitosti. V podstatě jen pošlete kopii svých osobních dokladů, vyplníte pár základních věcí a vše je hotovo.

Termínovaný vklad jako alternativa Spořicí účet ale není jedinou možností, jak bojovat proti vysoké inflaci. Termínovaný vklad jako alternativa může zaujmout mnohé další. V případě termínovaného vkladu se dopracujete k ještě vyšší úrokové sazbě. Na druhou stranu počítejte s určitou vázací dobou. Pokud ale nepotřebujete mít okamžitý přístup ke svým úsporám, je to jedno z výhodných řešení.

Ať už se rozhodnete pro spořicí účet, nebo termínovaný vklad, hlavní roli sehrává dobrý výběr. Ten zrealizujete za pomoci srovnávacího portálu Půjčka.co. Na jednom místě budete schopni porovnat několik spořicích produktů na trhu a okamžitě zjistíte, který z nich je pro vás nejvýhodnější. Možnost online sjednání je v tomto případě naprostou samozřejmostí.

Tak neotálejte už ani den. Nenechte inflaci požírat vaše úspory a využijte vysokých úrokových sazeb spořicích účtů také v roce 2023. Některé úroky jsou garantovány ještě po dobu několika měsíců.