Spořicí účty, termínované vklady: které z nich jsou aktuálně nejvýhodnější?

Nikdy není pozdě začít spořit na penzi

Nikdy není pozdě začít spořit na penzi Zdroj: Profimedia

...
2
Fotogalerie

O výhodnosti spořicích účtů a termínovaných vkladů se v poslední době často polemizuje. Úroky jsou proklatě nízko. Kam tedy uložit volné peníze? Našli jsme ty nejvýhodnější produkty, kde nechat zhodnocovat sto tisíc a kde milion korun.

Spořicí účet je finanční produkt, který slouží ke zhodnocování volných finančních prostředků. Dalo by se říci, že je kombinací běžného účtu a termínovaného vkladu – okamžitá dostupnost peněz a současně zajímavý úrok.

Zmíněný druhý atribut však poslední dobou pokulhává a svého času velmi populární spořicí účty tak ztrácí na atraktivitě. Důvodem nízkých, lépe řečeno téměř nulových úroků je dopad uvolněné měnové politiky americké a evropské centrální banky, tzv. programu kvantitativního uvolňování.

Trh a úroky

Dočkáme se tedy větších úroků na spořicích účtech? Možná ano, možná ne. „Výše úrokových sazeb na spořicích účtech se odvíjí od výše tržních úrokových sazeb a ty jsou již několik let na rekordně nízkých úrovních. Pokud dojde k nastartování růstové trajektorie tržních úrokových sazeb, sazby na spořicích účtech je budou následovat,“ komentuje Tereza Schneiderová z ING Bank.

„V současnosti nabízejí spořicí účty minimální zhodnocení a se započtením inflace je reálný výnos vlastně záporný,“ uvádí Michael Pokiser, zástupce finanční skupiny Ramfin. „I přesto však leží na spořicích účtech velké množství peněz, a banky tím pádem nemají příliš velký zájem o nové vklady. Nic je tedy prozatím netlačí ke zvyšování sazeb,“ dodává Pokiser.

V růst můžeme zatím jen doufat a i u nejvýhodnějšího účtu na trhu se nyní musíme spokojit se zhodnocením jedno procento. Abyste však na relativně zajímavé sazby dosáhly, musíte splnit některé podmínky.

Video placeholde
Analytik Roklen24 Lukáš Kovanda hovoří o snižování úrokových sazeb u hypoték. • Arsen Lazarevič/E15

Mezi nejlépe úročené se dostaly…

Moneta

Moneta Money Bank nově nabízí v dnešní době nevídané zhodnocení úspor ve výši 3 procenta ročně. Nejde o spořicí, nýbrž osobní účet, jmenuje se Tom a tříprocentní zhodnocení má hned několik háčků. Tím prvním je kreditní obrat na účtu ve výši alespoň 15 tisíc korun měsíčně, tím druhým alespoň deset plateb debetní kartou u obchodníka či na internetu v daném měsíci. Třemi procenty Moneta zhodnotí nejvýše 100 tisíc korun.

Air Bank

Pokud máte u Air Bank běžné konto i spořicí účet, můžete dosáhnout na úrok 1 procento, a to v případě, že v měsíci zaplatíte pětkrát kartou. Daný úrok platí pro zůstatky do 250 tisíc korun. V případě, že částku 250 tisíc překročíte, dostanete rovnou nulu. Pravidlo pěti plateb za 1 procento úročení platí i na běžném účtu.

Sberbank

Banka má v nabídce Fér spoření Plus, které nabízí úročení 0,83 procenta ročně do částky 300 000 korun, musíte však současně využívat i běžný účet Fér konto. Pokud tato konta nevyužíváte, získáte sazbu 0,53 procent do 300 000 Kč uložené částky. Prostředky nad 300 000 korun do 1 milionu se vám zhodnotí sazbou 0,23 procent ročně, nad tuto hranici pak sazbou 0,01 procent.

Raiffeisenbank

Raiffeisenbank nabízí eKonto Flexi, kde můžete získat úrokovou sazbu až 0,75 procenta u částek do 150 tisíc korun. Abyste však mohli spořit prostřednictvím tohoto spořicího účtu, musíte mít u „Raiffky“ i běžný účet.

Jaký úrok dostanete, když vložíte 100 000, resp. 1 000 000 korun.

Bankanázev spořicího účtuzhodnocení/vklad 100 000 korun
Moneta účet Tom* 3,00 %
Air Bank Spořicí účet 1,00 %
Sberbank Fér spoření Plus 0,83 %
Raiffeisenbank eKonto Flexi 0,75 %
Bankanázev spořicího účtu zhodnocení/vklad 1 000 000 korun
Creditas Spořicí účet 0,30 %
Expobank Expo SÚ 0,30 %
Sberbank Fér spoření Plus 0,23 %

* Jedná se o běžný účet. 

Vyšší zhodnocení u termínovaných vkladů

Termínované vklady bývají často opomíjeny – banky dlouhodobě spíše preferují spořicí účty. A tak paradoxně termínované vklady úrokem často pokulhávaly za spořicími konty. „Je pravda, že ve většině českých bank jsou termínované vklady ve srovnání s jinými produkty nezajímavé. Spořicí účet je považován za referenční produkt a pro banky představují prostředek, jak získat nové klienty na své další produkty,“ vysvětluje Jan Šimek, analytik společnosti Broker Consulting.

V současné době však u většiny bank převládla realita úrokových sazeb nad konkurenčním bojem. Zhodnocení na spořicích účtech tak už nijak zvlášť nepřevyšuje to na termínovaných vkladech – pokud se díváme na vázací dobu jednoho roku. Naopak když byste peníze mohli postrádat déle, dostanete se u termínovaných vkladů na relativně zajímavé sazby, navíc garantované.

Kupříkladu nejlépe úročený termínovaný vklad od ANO, spořitelního družstva, nabízí při uložení úspor na jeden rok sazbu 1,4 procenta. Pokud této záložně svěříte finance na pět let, dostanete se na úrok 3 procenta ročně.

Finanční institucenázev termínovaného vkladu100 000 korun
rok/pět let 
1 000 000 korun
rok/pět let 
ANO, s.d. Termínovaný vklad 1,4 %/3 %  1,4 %/3 %
Expobank IQ Maxi vklad0,5 %/0,9 % 0,5 %/0,9 %
Creditas Termínovaný vklad 0,3 %/1,5 % 0,3 %/1,5 %
Wüstenrot Jednorázový termínovaný vklad 0,3 %/0,5 % 0,3 %/0,5 %