Vybrané penzijní fondy nově nabízejí daňovou optimalizaci

penzijní spoření, ilustrační foto

penzijní spoření, ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

.
.
3
Fotogalerie

Zasílání upozornění na zbývající částku do nejvýše možného daňového odpočtu plateb do penzijního spoření je jedna z nových služeb, které si mohou klienti u většiny tuzemských penzijních společností bezplatně sjednat.

Pokud to udělají, penzijní společnost klienta koncem kalendářního roku pravidelně uvědomí o částce, kterou si může, ale také nemusí doposlat na svůj účet penzijního spoření, aby v tom roce na maximum využil možnost daňového odpočtu. Na daních tak může střadatel každoročně ušetřit až 3600 korun.

Tip: Nevíte si rady, které penzijní spoření si vybrat? Poradíme

„Služba daňové optimum klientům penzijního spoření ohlídá, jestli ve smlouvě zbývá nějaký prostor k využití úlevy na dani, konkrétně odpočtu od základu daně,“ vysvětluje členka představenstva a ředitelka produktového managementu penzijní společnosti Rentea Lucie Jurníčková.

Upozorňuje, že nezáleží na tom, jestli si účastník spoří ve „starém“ penzijním připojištění, nebo doplňkovém penzijním spoření (DPS).

Služba není zavazující

Klientům, kteří si službu daňového optima u své penzijní společnosti sjednají, se dopočítá částka, kterou je potřeba doplatit pro využití maximálního daňového odpočtu. Neznamená to však, že se aktivací této služby účastník k něčemu zavazuje. Jde pouze o informativní zprávu. Jestli si zbývající část do penzijního spoření dopošle, či nikoli, záleží pouze na něm.

Dále platí, že v penzijním spoření si u nás může od základu daně každý jeho účastník odečíst až 24 tisíc korun za rok.

„Jinak řečeno, od základu daně v ročním zúčtování daní si účastníci penzijního spoření v daňovém přiznání odečtou částku převyšující 1000 korun v měsíci spoření a současně nejvýše 24 tisíc korun,“ upřesňuje Lucie Jurníčková.

Připomíná, že účastník si tak sníží svou daňovou povinnost o 3600 korun. A současně si zajistí nejvyšší možný příspěvek od státu, ve výši 230 korun za měsíc. V součtu tak ke své roční úložce do penzijního spoření získá 6360 korun navíc.

Jak je to při přechodu mezi společnostmi

Při doplatcích do daňového optima by měli být o něco pozornější ti klienti, kteří v průběhu kalendářního roku měnili svou penzijní společnost. Pro uplatnění úložky v daňovém odpočtu pak musí příspěvky zohlednit v měsících, ve kterých byli ještě u své bývalé společnosti.

„Pokud jste měli v průběhu roku platnou smlouvu u jiné penzijní společnosti, nezapomeňte, že obdržíte podklady pro daňové přiznání také z této společnosti. Upozornění na uplatnění daňového maxima se vždy vztahuje jen k aktivní smlouvě,“ vysvětluje Jurníčková.

Nová penzijní společnost totiž nemůže vědět, kolik její klient zaplatil za každý měsíc u předchozí penzijní společnosti. A proto na to musí myslet sám účastník a zvolit si, jakou částku bude chtít uplatnit z nové smlouvy.

„A stále platí, že lze uplatnit maximálně 24 tisíc korun v součtu za všechny penzijní společnosti za kalendářní rok,“ upozorňuje Lucie Jurníčková.

To znamená, že je třeba sečíst veškeré příspěvky u bývalé společnosti převyšující částku 1000 korun na měsíc a o tuto částku si pak ponížit sumu daňového maxima u nové penzijní společnosti.