Absolventi škol: Bude pro ně těžké najít uplatnění

Absolventi škol

Absolventi škol Zdroj: istock

Absolventi škol to mají letos těžší.
Absolventi škol
3
Fotogalerie

Letos budou mít absolventi škol ztížené podmínky pro nalezení dobré práce. Pokud se podíváme do evidence nezaměstnaných na pracovních úřadech, zjistíme, že absolventů je zde letos mnohem více než v minulých letech. Naproti tomu pracovních nabídek je poskrovnu.

Na konci května úřady práce evidovaly přes 6900 absolventů. To bylo o 2300 více než ve stejném období loňského roku a skoro o 2000 více než v tomto období roku 2018. Nabídka pro absolventy s vyšším vzděláním je hluboko pod hladinou poptávky.

Podle odborníků se tato situace jen tak nezlepší. Díky pandemii firmy omezují přijímání nových zaměstnanců, některé i propouštějí. Mnohým firmám ale tato situace hraje do karet. Jde o podniky, které potřebují získat zkušené pracovníky, kterých byl ještě nedávno velký nedostatek.

I proto nyní mnoho firem zintenzivnilo práci svých personálních oddělení. „V současné době nabízíme příležitosti především manažerům povolování staveb, hlavním inženýrům projektů, projektantům pozemních staveb a architektům. Uplatnění u nás mohou najít také ekonomové se zkušenostmi v účetnictví,“ říká zástupkyně ředitele personálního sektoru společnosti Ekospol Klára Hnátová.

Firmy si své absolventy hlídají

Některé firmy si své absolventy hlídají a zaučují. Nabízí jim totiž pracovní pozice už rok před ukončením studia. Obě strany potom mají své jisté.