Agenturní zaměstnávání pod drobnohledem. Inspekce zjistila stovky porušení

úřad práce (ilustrační foto)

úřad práce (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Agenturní zaměstnávání prošlo v loňském roce 570 kontrolami. Státní úřad inspekce práce při nich zjistil 866 nedostatků, 986 porušení pracovněprávních předpisů. Celkový počet pokut byl 122, ve výši 11 miliónů korun.

Co agentury nejčastěji porušovaly?

  • nebyly dodržovány stejné platové podmínky pro agenturní a kmenové zaměstnance,
  • v dohodě o přidělení agenturního zaměstnance k zaměstnavateli nebyla uvedena informace o platu stálého zaměstnance na srovnatelné pozici,
  • agenturní zaměstnanci byli přidělováni na základě dohody o provedení práce.

V některých případech nebyla dokonce agenturním zaměstnancům vyplácena mzda nebo její část, nebyly propláceny příplatky ke mzdě, nebyla dodržována pracovní doba.

Kontroly jsou prováděny jak namátkou, tak na základě podnětů. „Jedna z mimořádných kontrolních akcí se konala v závěru loňského roku a byla zaměřená na zprostředkování zaměstnání bez platného povolení. Ke kontrole byly vybrány subjekty, které v termínu do 29. 10. 2017 nesložily zákonnou kauci 500 000 korun. V rámci této celostátní akce bylo zahájeno celkem 161 kontrol, přičemž 29 z nich už bylo ukončeno. V 6 případech bylo zjištěno zprostředkování zaměstnání bez povolení a věc bude řešena v rámci správního řízení,“ uvádí Státní úřad inspekce práce.

Konkrétně bylo odhaleno 108 osob, z toho 105 cizinců, kteří si vydělávali nelegální prací, zaměstnání bez povolení bylo zjištěno ve140 případech. V roce 2017 bylo uloženo zaměstnavatelům za zprostředkování zaměstnání bez povolení 103 pokut v souhrnné výši 15 570 000 korun.