Česká republika patří k evropským zemím s nejvyšším podílem podnikajících

Díky úspěchu v podnikání si budete moci plnit sny.

Díky úspěchu v podnikání si budete moci plnit sny. Zdroj: Unsplash.com

.
Půjčku Ferratum si lze sjednat online.
3
Fotogalerie

V loňském roce jsme v naší republice měli skoro 900 tisíc podnikatelů. Z toho bylo zhruba třetina žen. Muže jsme mohli najít především ve stavebnictví, zpracovatelském průmyslu a v sekci obchodu včetně oprav motorových vozidel. Dále pak v sekci profesní, vědecké a technické činnosti a v sekci informační a komunikační činnosti. Uvádí to data ČSÚ.

Naproti tomu ženy nejvíce podnikaly v oblasti profesních, vědeckých a technických činností, dále v sekci obchodu a v sekci takzvaných ostatních činností, kam spadají např. kadeřnické, kosmetické činnosti, činnosti pro osobní a fyzickou pohodu nebo praní a chemické čištění. Také ve zdravotnictví a sociální péči nebo ve vzdělání podnikalo více žen než mužů.

Podnikatelek je méně

Podnikajících žen je méně než mužů. Počet podnikatelek ale roste. Od roku 2005 došlo k výraznému nárůstu. Do roku 2017 stoupl jejich počet z necelých 190 tisíc na skoro 300 tisíc. Počet podnikajících mužů rostl hlavně v období mezi lety 2005 až 2010. A to ze zhruba 540 na 612 tisíc. „Zatímco podíl podnikajících z celkového počtu zaměstnaných mužů klesl v roce 2017 oproti roku 2010 zhruba o 1,5 procentního bodu, podíl podnikajících žen se nesnižoval. V případě ostatních činností zaznamenal v roce 2017 podíl podnikajících žen oproti roku 2010 nárůst o více než 11 procent. V případě podílu podnikajících mužů šlo ve stejném období o nárůst o pouhé 2 procenta.

Podíl podnikajících ze všech zaměstnaných mužů v sekci činností v oblasti nemovitostí vykazoval v roce 2017 nárůst o zhruba 13 procent. Zato podíl podnikajících žen zde stagnoval a zůstal na hodnotě 29 procent. V některých odvětvích rostly počty podnikajících mužů, v jiných zase podnikajících žen – a v jiných (například v oblasti profesních, vědeckých a technických činností) počty podnikatelů bez ohledu na pohlaví svorně klesaly,“ uvádí měsíčník Statistika&My.