Daňové nedoplatky v exekuci a správní poplatky půjde platit kartou

Platba kartou

Platba kartou Zdroj: Finanční správa

Daně, koruny
Finanční úřad.
Finanční úřad pro hlavní město Prahu
Formulář přiznání k dani z nemovitých věcí
DPH, ilustrační foto
6
Fotogalerie

Neradujte se, daně kartou nezaplatíte. Ale přece něco – dlužníci se budou moci dluhu zbavit de facto okamžitě, nedoplatky v exekuci totiž bude možno hradit kartou. Stejně tak správní poplatky.

Ptáte se proč nelze v 21. století zaplatit daně kartou? Protože platba kartou není zdarma a Finanční správa se patrně nedohodla s karetními asociacemi. U nedoplatků, které jsou v exekuci je to ale jiné, dle § 182 daňového řádu jdou exekuční náklady k tíži dlužníka, proto bude od roku 2019 možné hradit vymáhané nedoplatky kartou.

Dle daňové správy se tak otevře rychlá a efektivní cesta, jak se může daňový dlužník svého, často nedbalostí vzniklého, nedoplatku zbavit i v průběhu samotného jednání s exekutorem. Kartou půjdou hradit i správní poplatky, což urychlí všemožné žádosti poplatku podléhající.

Již nyní mohou tento způsob zaplacení vyzkoušet poplatníci na Praze 1 a v Českých Budějovicích v rámci „pilotního provozu“. Od roku 2019 se služba rozšíří na všechny finanční úřady v ČR s pravidelným provozem.

Zaplacení správního poplatku prostřednictvím platební karty je dalším krokem, který zajišťuje občanům i organizacím širší možnosti při plnění daňových povinností. V případě daňových nedoplatků nám jde zejména o možnost dlužníka vyřešit situaci přímo při jednání s exekutorem, třeba v jeho vlastní provozovně,“ dodává odstupující šéf Finanční správy, Martin Janeček.

Využili byste platbu daní kartou?