Platnost řidičáku končí letos tisícům lidí. Kdo si termín nepohlídá, doplatí na to

Řidičák

Řidičák Zdroj: Ministerstvo dopravy

Řidičák
Uzavírka
Kolona
4
Fotogalerie

Řídit s propadlým řidičákem se vám může nepříjemně prodražit. Jeho výměna je přitom zdarma, pokud tedy nebudete potřebovat nový řidičák expresně...

K výměně řidičského průkazu za nový stačí přijít s platným průkazem totožnosti na jakýkoli úřad obce s rozšířenou působností a donést současný řidičák. Výměna je zdarma a je možné o ni požádat už tři měsíce před vypršením platnosti. Při podání žádosti o vydání průkazu už není nutné předkládat papírovou fotografii. Fotografie se pořizují digitální, stejně jako tomu je u občanských průkazů.

Pokud nepožádáte o nový doklad včas a budete řídit i po uplynutí jeho platnosti, riskujete pokutu za řízení bez platného řidičského průkazu. Za tento přestupek hrozí řidiči pokuta na místě do 2 tisíc korun, v případě správního řízení až 2 500 korun. V případě, že řidič využije vydání v expresním termínu do 5 dnů, vyjde ho výměna na 700 korun.

Ministerstvo dopravy uvedlo, že v průběhu letošního roku vyprší desetiletá platnost řidičského průkazu téměř 626 tisícům řidičů. Za prvních osm měsíců roku 2018 si o výměnu dokladu požádalo 375 tisíc řidičů, kterých se povinná výměna týkala.

Stále tedy zbývá během letoška vyměnit ještě více než 251 tisíc průkazů. Jen v říjnu vyprší platnost dalším téměř 48 tisícům řidičáků.